In sporthal De IJsselweide vond het voorbereidingsevent plaats voor de Special Olympics, onder leiding van Boudewijn Inja en Alexander Tempels. (foto: Roel Kleinpenning)
In sporthal De IJsselweide vond het voorbereidingsevent plaats voor de Special Olympics, onder leiding van Boudewijn Inja en Alexander Tempels. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

‘Special Olympics voor ons middel’

Algemeen

(door Remko Alberink)

Ulft - De Special Olympics vinden over minder dan tien dagen in de Achterhoek plaats, een event dat haar weerga amper kent. In de warming-up op dit sportevenement voor mensen met een beperking zijn in alle Achterhoekse gemeenten kennismakingsbijeenkomsten georganiseerd.

Deze zaterdagmiddag is Ulft aan de beurt, buiten vallen de mussen van het dak, zo warm is het. ‘’Misschien komt het daardoor ook dat de opkomst in hier iets minder is dan bij de andere voorbereidingsevenementen”, stelt Alexander Tempels van Achterhoek in Bewegen.

Doel

Samen met Boudewijn Inja van BrichbouW Sportondersteuning neemt hij de tijd om het doel van de voorbereidingsevenementen te duiden. ‘’We willen zoveel mensen met een beperking de mogelijkheden laten zien wat er voor hen allemaal mogelijk is op sportgebied”, geeft Inja aan. ,,Verbinden, we brengen de mensen met een beperking in contact met clubs die aangepast sporten aanbieden”, vult Tempels aan. ‘’Dat aanbod is groot, clubs zijn erg enthousiast.’’

Staan de Special Olympics voor de deur, het duo kijkt verder dan alleen het toernooi dat op 8, 9 en 10 juni op verschillende plaatsen in de Achterhoek plaats vindt. Tempels: ,,Wij kijken juist ook op de lange termijn. Elke van de acht bijeenkomsten in de voorbereiding hadden we tussen de 25-40 bezoekers, en steeds werden in een andere Achterhoekse gemeente andere sporten gepromoot. We hopen dat die bezoekers een sport vindt die bij hen past.”.

Enthousiasme

Sommige bezoekers kwamen zelfs een paar keer. ‘’Dat zegt iets over het enthousiasme. Ze kwamen onder meer van Elver, Zozijn, Estinea en De Lichtenvoorde”, merkt Inja op. Ook plaatst hij een kritische kanttekening: ‘’Het aantal Achterhoekse sporters dat aan de Special Olympics deelneemt, had wat mij betreft wel groter mogen zijn. Binnen anderhalf uur was de inschrijving vol, ook met veel deelnemers van elders uit het land.’’

Sporters met een beperking ervaren het verschil tussen teamsporten en individuele sporten. Tempels: ‘’Als individu is het makkelijker om te beginnen, toch zie je wel degelijk voetbalclubs en hockeyclubs aangepast sporten aanbieden en op volleybalgebied wordt er samengewerkt. ‘’Orion en Longa’59 zijn bezig samen een team te formeren.”

Site

Om geïntereseerden te helpen, is er ook een site. Tempels: ‘’Op www.unieksporten.nl worden alle mogelijkheden verzameld van clubs die aangepast sporten aanbieden. dat is heel handig om te kijken wat past.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant