Hans Migchelbrink op de heftruck bezig om de Iesselganger in de SSP-Hal weer gereed te maken voor het nieuwe seizoen. (foto: Roel Kleinpenning)
Hans Migchelbrink op de heftruck bezig om de Iesselganger in de SSP-Hal weer gereed te maken voor het nieuwe seizoen. (foto: Roel Kleinpenning) Foto: Roel Kleinpenning

Varen naar wijngaard of ijsboerderij

Algemeen

Ulft - Het seizoen van de Iesselganger, de fluisterstille rondvaartboot op de Oude IJssel, is weer van start gegaan. De bekende tochten worden dit jaar uiteraard weer gedaan. “Maar we hebben dit jaar ook twee nieuwe arrangementen”, zegt Herman Schreurs, voorzitter Stichting IJsselvaart. “Dit seizoen varen we ook naar Wijngaard Duetinghem 838 en verzorgen we het arrangement rondje Keppel.”

door Carla van der Meer

Het is mogelijk om met de Iesselganger rondvaarten te maken vanuit Ulft, tussen de stuw in Ulft en het stuwsluizencomplex De Pol bij Gaanderen. Rondvaarten kunnen ook gemaakt worden vanaf de steiger in Doetinchem naar het sluizencomplex De Pol bij Gaanderen. “We hebben een samenwerking met Tesoro Eten & Drinken, waar de bezoekers na afloop van een reguliere vaart, binnen de openingstijden van Tesoro, van een lunch of een proeverij kunnen genieten. Verder verzorgt een aantal dames ook arrangementjes met producten van Tesoro op de boot.”

Genieten van natuur

Wie van de natuur langs de Oude IJssel wil genieten vanaf de fluisterstille rondvaartboot heeft de keuze uit een aantal arrangementen. De twee nieuwe arrangementen zijn een vaartocht naar Laag-Keppel, waar de bezoekers een kijkje kunnen nemen bij de molen of de bloementuin. Bij Wijngaard Duetinghem 838 worden de vaargasten ontvangen door de eigenaar voor een korte rondleiding over de wijngaard. Zoals gebruikelijk is er weer de tocht naar kasteel Kemnade met de mooie kasteeltuin en naar kasteel Wisch met vanaf de aanlegsteiger een rondleiding door de kasteeltuin. Een leuk familie-uitje is de vaart naar de IJsboerderij ‘t Kempke met speeltuin en terras. Op moederdag en vaderdag is er een speciaal arrangement met een muzikale aubade voor moeders en vaders. Wie een heerlijke zomeravond op het water door wil brengen, kiest voor de midzomeravondtocht met liedjes van streekzanger Ben Lukassen. De boottochten zijn ook te boeken voor groepen tot 40 personen. Voor passagiers die het hele vaarseizoen onbeperkt willen meevaren is er de seizoenskaart. In de maand juni ligt de boot in Doetinchem voor lessen voor het middelbaar onderwijs van het Waterschap en het Watermuseum Arnhem. De Iesselganger wordt in de vaart gehouden door vrijwilligers. “We willen er ook graag jongeren bij betrekken als gids of schipper”, geeft Schreurs aan. “We hebben dit jaar ook weer nieuwe schippers. Vrijwilligers met een vaarbewijs krijgen hier een opleiding. Ze varen een aantal keren mee met ervaren schippers en leggen een examen af. Het is leuk werk. De passagiers zijn een dagje uit en hebben goede zin.”

De afgelopen winter heeft de Iesselganger in de SSP-Hal gelegen voor onderhoud. “We hebben een actieve onderhoudsploeg”, vertelt Schreurs. “In de winter kijken ze de elektrische motor na op technische mankementen en ze schilderen de boot.”

www.ijsselvaart.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant