Biebtip

Biebtip: De laatste rituelen

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 128 door Ellen Wiegerinck

De laatste rituelen geschreven door Australische auteur Hannah Kent.

Kent ging als tiener naar IJsland voor een uitwisselingsprogramma en raakte zo geïntrigeerd door het verhaal van Agnes Magnúsdóttir dat ze voor haar PhD over de IJslandse boerendochter schreef. Dat werd de basis voor De laatste rituelen, het verhaal is dus gebaseerd op een ware gebeurtenis.

De laatste rituelen, verschenen in september 2013, kwam onder mijn aandacht toen bekend werd dat Jennifer Lawrence (Hunger Games) in 2019 de hoofdrol gaat spelen in de film genaamd Burial Rites.

Het verhaal beschrijft het harde leven in IJsland met veel aandacht voor het prachtige landschap, de gewoontes en gebruiken van het land.

Het verhaal openbaart zich langzaam en je wordt meegenomen in de onthullingen.

Het verhaal speelt zich af in Noord-IJsland in het jaar 1829.
Agnes Magnúsdóttir, een dienstmeid op een afgelegen boerderij wordt schuldig bevonden aan de moord op twee mannen. Ze wordt in afwachting van haar executie ondergebracht op de boerderij van Jón Jónsson Margrét en hun twee dochters. De familie is geschokt dat zij een moordenaar in hun midden moet dulden en vermijdt elk contact.

Naast Agnes en de familie Jónsson is er een grote rol voor Tóti, een jonge priester, die benoemd is om Agnes te bekeren voor haar dood.

De gemeenschap ziet haar als een monster en een heks.
Echter het verhaal leert ons dat Agnes een mens is net als anderen met verlangens angsten en dromen.

Het verhaal wordt in etappes verteld, soms door gesprekken met Margrét of de dominee of omdat we meegenomen worden in de gedachtes van Agnes.

Zo krijgt de lezer een beeld wat er zich in het verleden heeft afgespeeld. Het is zeker geen vrolijk verhaal en als lezer weet je hoe het verhaal eindigt en is hier zowel voor de hoofdrolspeler als lezer geen ontkomen aan.

Meer berichten