Glasvezel: groen licht


RKL 5508 Jan Geert Hek glasvezel in het buitengebied  Varsseveld-Heelweg.
RKL 5508 Jan Geert Hek glasvezel in het buitengebied Varsseveld-Heelweg. (Foto: Roel Kleinpenning)

Glasvezel: groen licht

Oude IJsselstreek - In het buitengebied van Achterhoek Zuid heeft 69,4 procent van de inwoners gekozen voor de aansluiting op glasvezel, in combinatie met een glasvezelabonnement. Dit is ruim meer dan de benodigde 50 procent die CIF stelde om de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Doetinchem, Doesburg, Montferland en Oude IJsselstreek door te kunnen laten gaan.

"Met het percentage 69,4 procent hebben we een erg hoge score", zegt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf. "Het is een onvoorstelbaar hoog percentage, waarmee we uiteraard erg tevreden zijn. Al ruim voor de sluitingsdatum waarop inwoners zich konden aanmelden, zaten we boven de benodigde 50 procent. We hebben in dit gebied een geweldige betrokkenheid van ambassadeurs en lokale organisaties." Lambrechts. "De kracht van dit project is de samenwerking in de regio", geeft de Doetinchemse wethouder Ingrid Lambregts aan. "We merkten dat er veel belangstelling voor was, zegt wethouder Henk Hengeveld van Oude IJsselstreek. "Bij de informatiebijeenkomsten bij De Radstake en in Netterden puilden de zalen uit. De Achterhoek kan heel sterk zijn in gezamenlijkheid."

Jan Geert Hek is één van de 140 ambassadeurs die zich sterk gemaakt hebben voor glasvezel in het buitengebied. "We zijn uiteraard heel enthousiast over het hoge percentage", laat hij weten.

 "Heel veel mensen hebben zich hiervoor ingespannen en dat heeft zeker effect gehad. Dat glasvezel aangelegd wordt, is belangrijk voor onze regio", geeft Jan Geert Hek aan over de komst van glasvezel. "De digitale wegen worden in de toekomst misschien nog wel belangrijker dan de echte wegen. Om krimp in het buitengebied tegen te gaan en om de regio interessant te houden, is een snelle internetverbinding van groot belang. Dat voorkomt dat mensen naar de stad verhuizen. We wonen hier, naar mijn mening in het mooiste stuk van Nederland. We wonen buitenaf, maar digitaal gezien wonen we ook overal ver vanaf. Thuiswerken komt steeds meer voor. Snel internet maakt De Achterhoek interessant voor mensen om hier te blijven of om zich hier te vestigen." Voor de ambassadeurs zit het grote werk erop. "We hebben een heel prettige samenwerking gehad met de gemeente en CIF", zegt Hek. "Onze site achterhoekopglas.nl blijft in de lucht."

Er wordt direct met de voorbereidingen voor de aansluitingen op glasvezel van start gegaan, en dat duurt tot de zomer. De eerste inwoners van de buitengebieden zullen eind van het jaar of begin volgend jaar van de snelle internetaansluiting gebruik kunnen maken. Inwoners van het buitengebied die zich nog niet aangemeld hebben, kunnen altijd later nog aangesloten worden. Maar dat brengt wel extra kosten met zich mee van minimaal 995 euro. "Als iemand ongunstig woont, bijvoorbeeld ver van de weg of ver van de laatste aansluiting, kan het bedrag hoger uitkomen", laat Grootenboer weten.

www.glasvezelbuitenaf.nl

Meer berichten