Ondernemer van de week: Fredrike Sevink en Gerrit Pennings uit Wieken. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week: Fredrike Sevink en Gerrit Pennings uit Wieken. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

Boer Pennings begon 35 jaar terug met islamitische slachterij

Wieken - Het ondernemen zit veel boeren in het bloed. Tegenwoordig zie je dat aan uitstapjes als de boerencamping, de ijsboerderij, de speelboerderij, de zorgboerderij en maisdoolhoven. Gerrit Pennings zocht het bijna 35 jaar geleden in een andere richting. Achter de familieboerderij aan de Ringweg 8 in het buurtschap Wieken bij Gendringen ging hij van start met een islamitische slachterij.

"Mijn vader was boer en veehandelaar", vertelt Fredrike Sevink, tegenwoordig samen met Gerrit Pennings eigenaar van de slachterij/slagerij. "Hij werd 35 jaar geleden op een veemarkt aangesproken door een Turkse man. Hij had een schaap dat op de Islamitische manier moest worden geslacht. Of mijn vader daarvoor kon zorgen. Dat kon mijn vader op dat moment niet, maar het bracht hem wel op een idee. Een paar maanden later was er achter onze boerderij een slachterij gebouwd."

Fredrike Sevink weet nog goed hoe het in het begin was, om zoveel 'vreemde' mensen tegen te komen. De klanten waren in het begin bijna allemaal Turks, we kregen opeens een heel andere cultuur over de vloer. Inmiddels weet ook de Hollandse klant ons te vinden. Wanneer je elkaar beter leert kennen, komt de waardering vanzelf. Wij staan nu veel meer open voor andere mensen. Je leert beter naar elkaar kijken en elkaar te accepteren. Dat maakt het leven echt rijker."

Het echtpaar Pennings volgde een cursus Turks voor een betere communicatie. Dochter Fredrike heeft er bewondering voor en worstelt zelf nog met die taal. "Ik ben er wel aan begonnen, maar heb het tot nu toe niet doorgezet. Mijn ouders moesten wel. In het begin hadden we nog geen winkel en kregen de klanten in onze keuken een kopje koffie aangeboden. Het vlees wordt hier voor de klanten bereid terwijl je er op wacht. Verser kan niet en bovendien zoek je je eigen vlees uit."

Het wachten gebeurt inmiddels niet meer in de keuken. "We hebben al sinds 1985 een aparte winkel. Het klantenaanbod is ook veel groter en diverser dan in het begin. Vluchtelingen uit alle windstreken en vooral steeds meer Nederlanders weten ons te vinden. Vooral op zaterdag ontmoet iedereen elkaar en zie je de acceptatie groeien."

Meer berichten