De familie Klanderman uit Varsseveld: een echte Jubal-familie. Vlnr: Henk Wassink, Rob Sloetjes, Lidy Wassink-Klanderman, Gerdien Sloetjes-Wassink, Jantine Nijeboer Wassink, Bert Sloetjes en Gerrit Klanderman. (foto: Roel Kleinpenning)
De familie Klanderman uit Varsseveld: een echte Jubal-familie. Vlnr: Henk Wassink, Rob Sloetjes, Lidy Wassink-Klanderman, Gerdien Sloetjes-Wassink, Jantine Nijeboer Wassink, Bert Sloetjes en Gerrit Klanderman. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Aandacht voor elkaar en voor jeugd

(door Marian Roerdinkholder)

Varsseveld - "Het gebeurt regelmatig dat ik in een week tijd met drie leden bel om te horen hoe het met hen gaat. Tijdens onze repetitie op vrijdagavond is het lief en leed het eerste wat ik vertel. Dat is typerend voor onze vereniging", vertelt voorzitter Mark Jansen van muziekvereniging Jubal Varsseveld.

Jubal viert op 18 februari aanstaande haar 75e verjaardag. Het succes van de club zit hem volgens Mark in het jeugdbeleid, het blijven vernieuwen en de betrokkenheid.

Families in het orkest

Dat er een grote schare trouwe leden is, bewijst familie Klanderman. Opa Gert is 87 jaar en werd onlangs verrast met een serenade voor zijn 70-jarig lidmaatschap. Ook zijn vader maakte muziek bij Jubal. Dochters Lidy Wassink en Gerdien Sloetjes zijn lid en hun kinderen spelen bij het A-Orkest. Inmiddels is de vierde generatie in aantocht en zal deelnemen aan Muziek Maak Jezelf, de instapcursus voor kinderen. Maar om actief betrokken te zijn bij Jubal hoef je niet muzikaal te zijn. Zo helpen de partners van Lidy en Gerdien bij het in- en uitladen van het slagwerk of de jaarlijkse soepactie.

Er is veel jeugd bij de muziekvereniging. De gemiddelde leeftijd ligt onder de 25 jaar. Lidy Wassink glundert: "Als ik iemand van 87 fanatiek muziek zie maken naast een jong meisje van 9, dan vind ik dat zó prachtig!" Jubal heeft een jeugdbestuur en met Koningsdag wordt door hen een verrassing georganiseerd in het dorp. Ook muzikaal gezien gaat het de jongere garde goed af. Het B-orkest onder leiding van Gerjo Seesink behaalde op het landelijk kampioenschap in Drachten de hoogste score van alle deelnemende orkesten.

Het 75-jarige jubileum van muziekvereniging Jubal wordt uitbundig gevierd. Eén van de jubileumactiviteiten is de reünie op zondagmiddag 18 februari in het Borchuus in Varsseveld. Lidy vertelt dat het een enorme puzzel was om de mensen te bereiken die betrokken zijn geweest bij Jubal: "We hebben tientallen zwart-wit foto's bekeken, oude ledenlijsten doorgespit en e-mailadressen proberen te vinden. Het was een flinke klus, maar het is ons gelukt!"
De reünie wordt een gezellig samenzijn waarbij aan de hand van oude foto's en attributen herinneringen worden opgehaald. Ook de jeugdleden van Jubal treden op. De reünie wordt voorafgegaan door een oecumenische kerkdienst in de Grote Kerk in Varsseveld, waaraan het A-Orkest onder leiding van Henk-Jan Heijnen haar medewerking verleent. Op 17 november organiseert Jubal met het eveneens jubilerende Varssevelds Mannenkoor een groots theaterconcert in Schouwburg Amphion.

www.jubalvarsseveld.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden