Zorg op afstand (e-health) wordt mogelijk met glasvezel

Zorg op afstand (e-health) wordt mogelijk met glasvezel

Regio - Glasvezel biedt een snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding. Heel fijn voor het ‘gewone’ gebruik van internet zoals surfen, bestanden up en downloaden, mailen, gamen, Netflixen of filmpjes kijken. Heel belangrijk voor bedrijven in het buitengebied en vitaal voor toepassingen zoals ‘zorg op afstand’. Om e-health mogelijk te maken is glasvezelinternet simpelweg een voorwaarde.

Wat is e-health, ofwel zorg op afstand?

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en gezondheidszorg, zo kan zorg op afstand geboden worden. Lokale dokterspraktijken, apothekers, thuiszorg Sensire en Slingeland Ziekenhuis werken hier nu al mee en dit gaat in de toekomst alleen maar verder toenemen.

Deze ontwikkeling wordt ook door dokter Jansen en dokter Bergers uit Wehl gesignaleerd; “Wij werken al met een digitaal patiëntenportaal en die gaan we binnenkort verder uitbreiden. Patiënten kunnen een e-consult aanvragen, zelf een afspraak plannen en verzoek sturen voor herhaalrecepten”. Beide huisartsen benadrukken ook het belang van het raadplegen van sites zoals thuisarts.nl, waar voor patiënten en mantelzorgers veel waardevolle informatie te vinden is.

Snel, stabiel en betrouwbaar internet is voorwaarde

Maar, hoor ik u denken, dit kan toch ook prima met de huidige (niet zo snelle) internetverbinding? Voor een deel klopt dit, alhoewel een e-consult bijvoorbeeld al een goede en stabiele internetverbinding vereist.
Maar zodra mensen echt gebruik maken van de wat meer geavanceerde e-health diensten is een snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding (via glasvezel) simpelweg voorwaarde. Denk dan aan videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen of de bediening van medicijnpompen op afstand. Dan kun je je geen instabiele internetverbinding veroorloven… Dit soort e-health oplossingen zorgt ervoor dat ook mensen die intensieve zorg, monitoring of medicatie nodig hebben, toch thuis kunnen blijven wonen.

Naast al dit e-health enthousiasme vindt dokter Jansen een relativerende opmerking op z’n plaats “Wat ik hier wel aan wil toevoegen is dat mogelijkheden via internet heel behulpzaam kunnen zijn, maar dat er niets gaat boven het menselijk contact. Dat houden we er wel in!”

Thuis blijven wonen met ‘zorg op afstand’

Ook Sensire is volop bezig met de toepassingen van ‘zorg op afstand’. Thea Wassink “Wij en ook mantelzorgers houden steeds vaker via een videoverbinding een oogje in het zeil. Bijvoorbeeld ’s nachts bij mensen met dementie of bij mensen in de laatste levensfase. Dan kijken we ook op afstand mee bij mensen die thuis worden behandeld en via een infuuspomp medicijnen, voeding of vloeistof krijgen.” En ze voegt toe: “de kans dat de internetverbinding weg kan vallen moet dan verwaarloosbaar klein zijn”. Voor Wassink is het overduidelijk: “Een snelle en betrouwbare internetverbinding is essentieel als een deel van de zorg via digitale middelen verloopt. Glasvezelinternet kan voor mensen het verschil maken tussen thuis blijven wonen of in een verzorgingshuis of ziekenhuis opgenomen moeten worden. Een groot verschil in zelfstandigheid.”

Thuiszorg en ziekenhuis werken samen

Sensire werkt ook samen met Slingeland Ziekenhuis. Afgelopen jaar bleek de proef ‘digitale zorg voor patiënten van de hart en longpoli’ een succes. Met behulp van een tablet kunnen patiënten thuis informatie doorgeven en videobellen met verpleegkundigen. Een 74-jarige patiënt uit Hengelo heeft zo’n tablet (iPad). Hij neemt zelf z’n bloeddruk op en weegt zichzelf elke dag. Die gegevens stuurt hij via de app op de iPad naar het ziekenhuis. Alle waarden met betrekking tot zijn hartfalen worden zorgvuldig bijgehouden. Volgens een verpleegkundige van Slingeland Ziekenhuis werkt het goed “zeker voor oudere patiënten en chronisch zieken is dit een uitkomst, zij hoeven nu niet meer voor elk dingetje naar het ziekenhuis”.
Dit project wordt verder uitgebreid en zorgverzekeraar Menzis gaat in de komende drie jaren bijdragen aan de kosten ervan. “Goed nieuws” zegt Slingeland Ziekenhuis, “want deze digitale zorg is de toekomst. In de komende jaren komen er meer patiënten met hartfalen en het aantal verpleegkundigen zal ongeveer gelijk blijven. Zo kunnen we toch alle patiënten goede zorg bieden”.

E-health ontwikkeling speerpunt in beleid

Bij de start van 2018 heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt dat zij de ontwikkeling van e-health toepassingen als één van de belangrijkste speerpunten in het beleid voor de komende jaren zien. Dit betekent dat hier veel geld voor vrijgemaakt wordt en dat de ontwikkelingen een flinke vlucht gaan nemen.

Glasvezel in het buitengebied is nodig: meld je aan!

Op dit moment loopt de campagne voor de aanleg van Glasvezel in het buitengebied Achterhoek Zuid. Meld u aan voor een abonnement en doe dat (ruim) vóór 19 februari. Op die datum wordt bekeken of minimaal 50% van alle adressen in het buitengebied Achterhoek Zuid een abonnement heeft afgesloten. Is dit het geval dat wordt in 2018 nog gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

Aanmeldavonden in de buurt en ambassadeurs

In de komende weken worden overal in de buurt aanmeldavonden georganiseerd. Op www.glasvezelbuitenaf.nl staan alle data en locaties. Wilt u persoonlijk advies of hulp, ga dan naar een computerzaak (wederverkoper) in uw dorp of neem contact op met een van de ambassadeurs uit uw plaats of buurt. Alle namen vindt u in het informatiepakket GlasvezelBuitenaf of op de site.

Laat deze kans niet aan u voorbijgaan! Voor uzelf, voor de regio en om klaar te zijn voor de toekomst is het bijzonder belangrijk dat nu glasvezel in het buitengebied wordt aangelegd!

Ambassadeurs Glasvezel Buitenaf

Meer berichten