Ondernemers van de week: Petra en Guus Böhmer. (foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemers van de week: Petra en Guus Böhmer. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ondernemer van de week

'De echte schoenmaker, dat is een uitstervend ras'

Terborg - Böhmer schoenen is al meer dan tachtig jaar een klinkende naam. Ruim 75 jaar zat de zaak in Silvolde, sinds 2011 hebben Petra en Guus Böhmer een mooie winkel aan de Hoofdstraat in Terborg. Het mag duidelijk zijn: Böhmer verkoopt schoenen. Guus Böhmer is echter ook een vakman in schoenreparaties. Deze combinatie komt steeds minder voor.

"In de opleiding heb ik zelfs geleerd om complete schoenen te ontwerpen en te maken", vertelt Guus Böhmer. "Daar is weinig vraag naar. Voor reparaties komen er wel degelijk veel mensen naar de winkel. Vaak zijn ze verbaasd hoeveel er nog mogelijk is, we leven in een wegwerpmaatschappij. Maar ik heb zelfs al eens een grote scheur in een Ugg laars onzichtbaar weten te repareren. Er is echter weinig animo meer voor de opleiding."
Bij Guus Böhmer straalt de liefde voor het vak ervan af. Dat is van vader op zoon over gegaan. "Ik ben van huis uit besmet. Ik had van mijn ouders rustig iets anders mogen kiezen, maar dat is nooit in me opgekomen. Het is geen sexy vak waarmee ik me in de disco populair heb gemaakt bij de meisjes. Dat maakte mij niets uit. De liefde voor dit mooie materiaal en voor de omgang met de mensen in de winkel heeft het gewonnen. Ik vind het prachtig om met een reparatie iets voor iemand mogelijk te maken."
Voor Petra Böhmer was de keus voor het schoenenvak minder voor de hand liggend. "Ik was goudsmid in Amsterdam", aldus de charmante ondernemer. "De overstap naar Silvolde was in het begin best moeilijk. Het zat ook niet in de planning dat ik Guus met de schoenen zou helpen. In eerste instantie heb ik hier zelfs een opleiding tot opticien gevolgd. Na veel overleg is het er toch van gekomen. Ik heb vanaf 2001 ervaring opgedaan bij een schoenenzaak in Zevenaar en in diezelfde tijd een opleiding tot schoenadviseur in Doorn gevolgd. In 2005 hebben Guus en ik samen de winkel in Silvolde over genomen. Zes jaar later volgde de verhuizing naar Terborg."
"Het is mooi om als koppel zo samen te kunnen werken", meent het duo eensgezind. "Soms hebben we het zelfs in bed nog over schoenen. Moet kunnen. Dit is voor ons allebei een prachtig vak."

Meer berichten