Biebtip

Biebtip: Lampje - Annet Schaap

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 125 door Ria te Kolste

Lampje - Annet Schaap

Als op een stormachtige avond er geen lucifers meer zijn om de vuurtoren te ontsteken, moet Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, nieuwe gaan kopen. Maar als op de terugweg de storm de doosjes lucifers wegwaait, kan de vuurtoren niet aangestoken worden. Daardoor strandt een schip op de kust en moet Lampje uiteindelijk de vuurtoren verlaten. Ze wordt ondergebracht in het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan men zegt dat er een monster woont. Er wonen inderdaad bijzondere figuren in het huis: een knorrige huishoudster, haar niet al te slimme zoon, een stille man in een grote jas, twee enorme honden en…Vis – het monster. (zeemeerjongen)

Lampje neemt de zorg voor Vis voor haar rekening en laat hem zien dat hij zichzelf mag zijn; dat hij er toe doet. Tegelijkertijd stimuleert Vis haar ook om zichzelf te ontwikkelen. Lampje heeft geen hoge dunk van zichzelf, maar blijkt meer te kunnen dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Daarmee zit er ook een mooie boodschap in het verhaal: geloof in jezelf en laat je niet door anderen vertellen wat je wel en niet kunt.

Het boek is geschreven door Annet Schaap, haar eerste boek. Zij is eigenlijk illustrator en heeft ook de tekeningen in dít boek gemaakt.

Lampje is een boek dat doet denken aan de kinderboeken van vroeger: romantisch, tot de verbeelding sprekend, sprookjesachtig en erg mooi!

De sfeer van vroeger wordt opgeroepen door ouderwetse ingrediënten: een vuurtoren die moet worden aangestoken door lucifers, een sheriff en een kruidenierswinkel in het dorp…En het sprookjesachtige: er komen piraten en zeemeerminnen voor in het verhaal.

Maar ook serieuze elementen: Lampje wordt slecht behandeld door haar vader en het huis uit geplaatst. Ze moet gaan werken (in het Zwarte Huis) om een enorme schuld af te betalen.

Het taalgebruik is beeldend, met mooie vergelijkingen en het gebruik van woorden die vandaag nog amper gebruikt worden. Sprankelende dialogen en een goede uitwerking van de personages, in het bijzonder Lampje wordt psychologisch goed uitgewerkt.

De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat dit boek goed voor te lezen is in de klas. Want de dikte van het boek zal veel kinderen afschrikken, terwijl er zoveel te genieten valt aan dit verhaal. Zo’n verhaal als dit gun je alle kinderen.

Zelf lezen vanaf 9 jaar (B-boek)

Meer berichten