Altijd Vrolijk - Anke Kranendonk: de biebtip van Ria te Kolste. (foto: PR)
Altijd Vrolijk - Anke Kranendonk: de biebtip van Ria te Kolste. (foto: PR)
Biebtip

Biebtip: Altijd Vrolijk

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 108 door Ria te Kolste

Altijd vrolijk - Anke Kranendonk
 

Aaf van Pommeren groeit op in de Achterhoek in de jaren zestig in een alledaags protestants gezin. 
Het enige uitje van de familie is de reis in de Deux Chevaux naar opa en oma. 
Ze is zes wanneer haar ouders zich bekeren tot de Pinkstergemeente. Ze blijken geboren leiders en al gauw wordt vader aangesteld tot voorganger. Zijn preken krijgen landelijke faam en de gemeente groeit snel. In huize van Pommeren gaat geen dag voorbij die niet is gevuld met opwekking ("Altijd vrolijk, altijd vrolijk") en genezing, of zonder een broeder of zuster die persoonlijk door God wordt aangeraakt. In het meer, dat aan de achtertuin grenst, worden alle nieuwe gemeenteleden zelfs gedoopt. Aanvankelijk gaat Aaf volledig op in de nieuwe gemeenschap, maar hoe ouder ze wordt hoe minder ze zich er thuisvoelt.
In datzelfde meer achter hun huis vlucht ze weg in wat ze het liefst doet: zwemmen.  Ze traint er intensief haar borstcrawl: hoe harder hoe beter. Ver het meer in om tot zichzelf te kunnen komen. Ze wil graag wedstrijden zwemmen, maar dat mag niet van haar ouders: alles wat afhoudt van God is immers overbodig. Dat ze de dochter van een voorganger is, maakt het leven er niet gemakkelijker op. 
Er komt wat meer ruimte voor Aaf als ze naar de Sportacademie gaat in Amsterdam. Ze gaat op kamers en belandt in de wereld van hippies, vrije seks, anarchie en krakersrellen. Ze realiseert zich dat ze hier los kan komen van God, maar ook dat God haar enige houvast is.
Wanneer ze door haar vader wordt teruggeroepen om te waken bij een ziek gemeentelid, die omwille van haar geloof geen dokter wil consulteren, geeft dat Aaf alle ruimte om definitief te besluiten welke plek de gemeente en God in haar leven zullen innemen.

Het boek leest als een trein en maakt een taai onderwerp toegankelijk. 
Anke Kranendonk heeft 70 jeugdboeken op haar naam staan, maar dit is haar eerste boek voor volwassenen. Het boek leest wel bijna als een jeugdboek: korte, eenvoudige zinnen, heel veel dialogen en weinig metaforen.  Ze werkte 17 jaar aan het boek dat gerust het verhaal van haar jeugd genoemd kan worden.

Het blijft bovenal het verhaal van een opgroeiend meisje en haar zoektocht naar een eigen identiteit.
De schrijfster weet zich uitstekend in de psyche van Aaf in te leven.
Het boek belicht twee kanten van een hechte gemeenschap als de Pinkstergemeente. Zonder op vooroordelen terug te vallen zet de schrijfster vraagtekens bij het geloof, maar wordt ook duidelijk dat een gemeenschap als deze soms juist houvast kan bieden
Als je je interesseert voor deze wereld of er nieuwsgierig naar bent, dan spreekt het boek zeker aan.
De wereld binnen een geloofsgemeenschap wordt namelijk heel goed weergegeven, maar het is toch allemaal een beetje te veel van het goede.

Het boek is te leen in de bibliotheken van de Achterhoekse Poort.

Meer berichten