Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Eén van de winnende foto's van de vorige fotowedstrijd, gemaakt door Leonie Jansen uit Gendringen.
Eén van de winnende foto's van de vorige fotowedstrijd, gemaakt door Leonie Jansen uit Gendringen. (Foto: Leonie Jansen)

Oosterlicht straalt van zes kanten

(door Marcel van Berkum)

Silvolde - Vanaf zondag 17 december straalt het 'Oosterlicht' weer over de regio. Vorig jaar kwamen de machtige lichtstralen uit vier kernen. Dit jaar nemen zes plaatsen deel. Gaanderen en Varsseveld laten nu ook hun licht schijnen in de nacht. Een dans- en lichtspektakel is de openingsact.

'Verwondering'. Het woord valt regelmatig in een gesprek met Hans van den Hurk en Meriam Jansen van de Silvoldse stichting Tonater. Verwondering is wat zij willen bereiken met hun initiatieven. Hans is de drijvende kracht achter het Oosterlicht. Het eerste Oosterlicht was verrassend en spraakmakend. Het witte licht, dat aan de hemel blauw kleurt, maakte veel reacties los. Het was inspiratie voor velen en zette de schijnwerpers op de omgeving. "Het is grensverleggend. Het licht verbindt,", zegt de initiatiefnemer. 'Samenwerking' is dit jaar het thema.


Hans verlichtte al zo'n vijftien jaar rond de jaarwisseling de toren van de Mauritiuskerk in het hart van Silvolde. Elk jaar was het weer een aangename verrassing, maar hij was er op uitgekeken en zocht een nieuwe uitdaging. Geïnspireerd door het noorderlicht bedacht hij het Oosterlicht. Hij kreeg enthousiaste medestanders in de ondernemers Gerard Beijer en Jan Kaak. Zo werden er eerst drie grote lampen met xenonverlichting geplaatst in: Silvolde, Etten en Terborg. In Ulft bleek in eerste instantie geen interesse, maar Harry Verheij vond dat Ulft niet mocht ontbreken. Vanaf het dak van het pand van Verheij Metaal verlichtte even later de vierde poot van de verbindende piramide de lucht. Dit jaar geen vier, maar zes stralen.

"Gaanderen wilde graag meedoen, maar dacht dat deelname niet mogelijk was, omdat zij niet Oude IJsselstreek zijn. Nou, het Oosterlicht kent geen grenzen." Hans en Meriam vertellen enthousiast over de openingsact in het centrum van Silvolde op zondag 17 december om 20.00 uur. Dansgroep Lèfamm van Bertha Huls en Light Connection van lichtmagiër Harrie de Kort zorgen voor een fraai schouwspel op muziek van 'In the air tonight' van Phil Collins. Aansluitend is het Oosterlicht voor het eerst te aanschouwen. Het blijft tot en met de eerste week van 2018 in de avonduren branden.


Aan het Oosterlicht is ook weer een wedstrijd verbonden. Vorig jaar werden veel foto's ingezonden, die te zien waren in een expositie en boek. "Wij hopen dat er dit jaar niet alleen foto's worden ingediend. Ook andere creatieve uitingen, geïnspireerd door het Oosterlicht, zijn welkom", aldus Meriam Jansen.


Bijdragen zenden aan:
meriamjansen@kpnmail.nl

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox