Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Niet mooi

We lopen naar de supermarkt. "Kijk, opa heeft nieuwe schoenen. Vind je ze mooi?" Het kind van twee kijkt aandachtig. "Niet mooi", zegt ze en loopt verder. Haar smaak is roze gekleurd en daar is ze duidelijk in. De kinderlijke eerlijkheid moet vooral worden gekoesterd. Ik en met mij vele volwassen draaikonten durven vaak niet voor de waarheid uit te komen. We zeggen dat het goed gaat als we ons beroerd voelen. We verzinnen allerlei smoezen om iets niet te hoeven doen waarin we geen zin hebben. Ik zeg dan laf dat ik al iets anders heb of veins een lichamelijk ongemak. Laatst nog tegen een buurman.


Bij het verlaten van de bakkerswinkel zag ik hem aankomen. Hij kneep in de remmen en viel prompt tegen me aan. Met mijn rug tegen de muur, halfje bruin boven mijn hoofd geheven, stond ik oog in oog. "De toeclips vergeten bij het afstappen", zei hij lachend. Ik bekeek zijn racefiets. "Heb ik opgeknapt", zei hij trots. In zijn jeugd was hij wielrenner. Weinig succesvol. Eerder de risee van het peloton. Zwaar hijgend reed hij al na enkele ronden achteraan. Even later moest hij noodgedwongen de strijd staken met een lekke band. Of derailleurproblemen. Of aanlopende rem. Nee, het materiaal was hem nooit goed gezind.


"We hebben een groepje", zei hij. Middelbare buurmannen probeerden de buiken weg te fietsen. Zo'n groep in dezelfde kledij, die niets en niemand ontziend, het fietspad teistert. Uniformiteit is niet mijn ding. Maar ooit liet ik me overhalen, want het was goed voor de conditie en een leuk fietstochtje is nooit weg. Even later heb je een racefiets en een broek met zeemleren kruis. Na enkele ritjes was ik er wel klaar mee. Van genieten van het uitzicht was geen sprake. Het was 'sterven in het wiel' in wielerjargon. Ik zei dat ik last van mijn voeten kreeg. Een zwak excuus, maar ik had het wel gezien. Of eigenlijk zag ik niks. Alleen de kont van mijn voorganger.


"Iets voor jou?" zei de buurman. "Nou nee", antwoordde ik, "Mijn rug hè."


"Ikke mooie schoenen", zegt ze struikelend en ik kan haar nog net opvangen.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox