Biebtip

Biebtip: Fuzzie - Hanna Bervoets

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 124 door Mieke de Vette

Fuzzie - Hanna Bervoets

Na het boek “Ivanov” gelezen te hebben (over menselijkheid, moraal en veel meer), haar vorige roman en allerlei lovende recensies van “Efter” was ik zeer benieuwd naar haar nieuwste roman. Daarbij vind ik haar intrigerend in interviews – zoals even geleden bij DWDD.

Fuzzie – een bolletje, pluizig en zacht, wit of blauw of paars of roze: ongevaarlijk om te zien , dradig zoals je vroeger van die pompoenen maakte aan een muts – maar dan een pratende versie.

Als het in mensenhanden belandt, begint het geluid te maken, tegen hen te praten. En invloed uit te oefenen.

‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’, zegt Fuzzie. ‘Ik ben zo blij dat je mij gekozen hebt. Hoewel ik nog maar net in je handen lig heb ik het gevoel dat ik je al heel lang ken.’

Vier personages krijgen zo’n pratend bolletje en allen zijn op zoek naar liefde, genegenheid, vriendschap en vinden het wel, of niet. Maisie, een jonge vrouw, bij haar ex-geliefde, de kunstenares Florence, bij de eenzame oude man Diek en bij de uitgebluste Stephan.         En wat gebeurt er dan. Hoe reageren ze op en met Fuzzie? Oftewel hoe reageren mensen op een kunstmatige situatie. En kunstmatige ‘liefde’. Kan die de liefde tussen mensen vervangen? Met alle ontwikkelingen in robotica – en ook het cadeau van de Bibliotheek “Ik, Robot” van Isaac Asimov – is dat een vraag die wel gesteld kan worden.

En die dan beantwoord wordt op de manier van Bervoets: Prachtige zinnen, Opmerkingen waar je over na wilt denken, situaties die je jezelf voor kunt stellen en waarbij je benieuwd bent naar je eigen reacties. ‘Iedereen is weleens wrakhout’, zegt het bolletje, totdat een drenkeling je vastgrijpt. ‘Jullie zijn twee kleine bureaulampjes’, aldus het bolletje, ‘jullie beschijnen elkaar maar raken elkaar nooit’.

Mooi – want dat is wat goede literatuur doet – je laten nadenken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden