Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Tanja houdt haar digitale cursus vast. Wil je meedoen? Ga dan naar tanjadelang.nl/werkblad
Tanja houdt haar digitale cursus vast. Wil je meedoen? Ga dan naar tanjadelang.nl/werkblad (Foto: Joachim de Lang)

Week van de werkstress: 25-jarige stressexpert Tanja de Lang herstelt van burn-out

TERBORG - 13 tot en met 16 november is het de week van de werkstress. Veel meer jongeren krijgen een burn-out dan je zou denken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 100.000 Nederlanders onder de 35 jaar opgebrand raken. Tanja de Lang was er één van, zelf raakte ze burn-out op haar 22ste. Nu is ze een praktijk gestart om anderen te helpen een 2de burn-out te voorkomen. Het eerste wat ze heeft gedaan is een gratis cursus online zetten, waarmee je in de ‘positieve energie-spiraal’ komt.

Na een 9 jarige dansopleiding had Tanja een behoorlijk werkdiscipline ontwikkeld. Iedereen denkt dat als je jong bent je flexibel bent en alles aan kan. Die instelling heeft haar ver gebracht, maar na haar burn-out is ze er anders over gaan denken. Nu ze haar eigen bedrijf begonnen is pakt ze het anders aan. “Hard werken is niet genoeg als je met een bedrijf start. Je komt pas op creatieve ideeën als je ontspannen bent. Die ideeën heb je nodig, anders ga je het niet redden. Rekening houden met je lichaam speelt daar een grote rol in. Ondertussen heb ik vriendschap gesloten met mijn lichaam. Samen sta je sterker.”

Samenwerken met je lichaam, als in een team

Als je geen baas hebt, kun je alleen jezelf de schuld geven als je last hebt van werkstress. Tanja wil herstellenden, die ook niet meer terug in dienst willen, helpen in te zien dat ze vaak zichzelf in de weg lopen door de signalen van hun lichaam te negeren. Eerder vond ze het bijvoorbeeld heel normaal om, voor een dans van 35 seconden, twee teennagels te verliezen.

“We proberen onze doelen te bereiken ondanks ons lichaam. Ondanks onze beperkingen, weinig energie of lichamelijke klachten. Als het dan niet lukt gaan we op zoek naar antwoorden buiten onszelf. We geven de burn-out, de maatschappij of omstandigheden de schuld. Het lijkt alsof we de les die ons lichaam ons geleerd heeft toen die aan de handrem trok, soms weer vergeten.”

Luisteren naar je lichaam is geen hogere wiskunde

Ingewikkeld hoeft het niet te zijn. Als je elke dag maar een klein beetje energie overhoud. Dan hoef je nergens bang voor te zijn. Het is zo simpel. Maar simpel is niet per se makkelijk. Vandaar de cursus, je krijg een liefdevolle aanmoediging per mail, om er echt mee aan de slag te gaan.

Aanmelden voor de gratis cursus kan op: tanjadelang.nl/werkblad

reageer als eerste
Meer berichten