Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Statushouder Ammar Zwekly in gesprek met Clemens Cornielje en Peter van de Wardt. (foto: Roel Kleinpenning)
Statushouder Ammar Zwekly in gesprek met Clemens Cornielje en Peter van de Wardt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'De woning is voor mij groot genoeg'

(door Carla van der Meer)

Varsseveld - Statushouder Ammar Zwekly is bijna drie jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Hij woont nu 10 maanden in Varsseveld in de voormalige school aan de Roggestraat. "Het is hier leuk wonen", zegt hij. "Ik heb hier mijn eigen woning. Het is niet heel groot, maar voor mij is het groot genoeg, kijk maar." Hij geeft een rondleiding door zijn appartement met een woon/slaapkamer, keuken, douche en toilet.

De voormalige school is ongeveer een jaar geleden verbouwd tot vijf tijdelijke woningen waar nu vijf statushouders wonen. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje bracht donderdag 2 november een werkbezoek aan de gemeente Oude IJsselstreek. De woningen van de statushouders waren één van de onderdelen van dat bezoek.

Taal is lastig

Cornielje ging met hen in gesprek en kreeg een rondleiding door hun appartementen. Ali Omen vindt zijn appartement wat aan kleine kant. "Ik heb slaapproblemen, omdat ik op de bank slaap", zegt hij. "Ik zou graag een groter huis willen met een woonkamer en een slaapkamer."

"Ik wil graag meer contact met de buren, maar de taal speken is nog lastig. Ik ga naar een taalcursus in Doetinchem", vertelt Ammar. "Ik wil ook graag werken. In Syrië zat ik in de scheepsbouw, waaronder het bouwen van jachten. Dat zou ik hier ook wel weer willen doen, maar ik wil ook wel iets anders leren."

Een van de activiteiten om de nieuwe en oude buren kennis met elkaar te laten maken was het buurtmaken. Ook werden de nieuwe buren betrokken bij het buurtfeest in augustus. "We hebben als naaste buren buurt gemaakt, zoals we dat met alle nieuwe buren doen", zegt buurvrouw Alexandra. "Buurvrouw Anita en ik hebben samen met een paar statushouders boodschappen gedaan en de hele buurt uitgenodigd. De statushouders zijn heel geïnteresseerd in hun nieuwe buurt."

"Het is fijn dat de school weer een bestemming heeft", vindt Anita. "Als een leegstaat, verpaupert het snel. De statushouders zijn heel leuke buren. We merken ze amper in de buurt. We komen niet veel bij elkaar over de vloer, maar als het nodig is, helpen we elkaar. Het gaat om een tijdelijke huisvesting. Eén van hen is al weer verhuisd omdat hij met zijn gezin herenigd werd. Er zal nog wel meer verloop komen."

"We nodigen elkaar uit voor de barbecue en we gaan samen met de buren golfen", zegt Naqibullah Safari. De nieuwe bewoners hebben van de voormalige zandbak een groentetuin gemaakt waar ze hun eigen groenten en kruiden verbouwen. Alexandra: "Het lijkt ons leuk om voor hen een keer boerenkool of erwtensoep te maken."

reageer als eerste
Meer berichten