Biebtip

Biebtip: maand van de geschiedenis

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 123 door Annet Wamelink

Oktober maand van de geschiedenis: 4 historische leestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama

De leestips komen deze keer via www.leesplein.nl; de site met tips en inspiratie voor voorlezen, lezen, en heel veel leestips voor alle leeftijden.

Laat je je graag door een boek meeslepen naar het verleden? Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Daarom doorleestips voor fans van De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne.

John Boyne: De jongen in de gestreepte pyjama.Een klassieker en ook verfilmd.

Oorlog vanuit kinderogen
Je hebt op school natuurlijk les gehad over de Tweede Wereldoorlog. Je hebt gehoord over Hitler en de Holocaust. Die geschiedenis is overbekend. Maar wat nou als je in 1943 kind was en niet helemaal begreep wat er in de wereld gebeurde? Dat is de briljante invalshoek die John Boyne bedacht voor zijn historische roman De jongen in de gestreepte pyjama (De Boekerij).

Je bekijkt de oorlog door de ogen van de 9-jarige Bruno, zoon van een kampcommandant. Juist omdat jij als lezer meer weet dan de hoofdpersoon maakt het boek zo´n verpletterende indruk. Jij weet dat ´Oudwis´ Auschwitz is en de baas van zijn vader geen Furie, maar Führer heet. En dat de mensen in de gestreepte pyjama´s achter het hek een vreselijk lot wacht.
Als je ook onder de indruk was van De jongen in de gestreepte pyjama, dan zijn de volgende doorleestips zeker ook iets voor jou.

Doorleestips

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif
Net als Bruno groeit Maarten op in een gezin dat trouw is aan de Führer. Alleen woont hij in Nederland en zijn zijn ouders NSB´ers. Zelf gelooft Maarten ook heilig in de Duitsers, ook al levert hem dat geen vrienden op. Hij heeft zelfs op een Duitse Reichsschule gezeten. Maar inmiddels is de oorlog voorbij en beginnen er steeds meer scheuren in Maartens geloof te komen.


Cynthia Mc Leod - Hoe duur was de suiker? ( ook verfilmd)
Dit verhaal speelt zich af in de jaren 1765-1779, toen Suriname nog een kolonie van Nederland was en slavernij heel gewoon. Hoofdpersonen zijn de twee stiefzusjes Elza en Sarith, dochters uit een rijke plantersfamilie. Ze verschillen als water en vuur vooral ook in de manier waarop ze met hun slaven omgaan.

Ruta Sepetys: Schaduwliefde.
De Litouwse Lina, haar moeder en broertje worden op 14 juni 1941 van huis gehaald door de Russische bezetter en op transport gesteld. Na een lange treinreis in veewagens belanden ze in een werkkamp in Siberië. Het goed gedocumenteerde verhaal laat zien wat de bevolking van de Baltische staten in en na de oorlog is overkomen. In een nawoord licht de auteur de achtergronden kort toe.

John Boyne - De witte veer
Dezelfde schrijver van De jongen in de gestreepte pyjama schreef ook een indrukwekkend verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Het is een verhaal over hoe oorlog en de loopgraven zelfs de sterkste vriendschap doen wankelen.

Bovenstaande boeken zijn voor lezers 15+ en te vinden in de D-kast. Kijk voor meer historische leestips ook eens op op www.leesplein.nl onder boeken zoeken - Geschiedenis en voor meer leestips bij Boeken zoeken - Doorleestips.

Meer berichten