Han Heusinkveld (links) en Henry Ketelaar van de Stichting Geven om Elkaar. (foto: Roel Kleinpenning)
Han Heusinkveld (links) en Henry Ketelaar van de Stichting Geven om Elkaar. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Noem me maar sociaal bewogen'

(door Marcel van Berkum)

Gendringen - "Noem me maar sociaal bewogen", zegt Henry Ketelaar. De Gendringenaar voelt zich betrokken bij het menselijk leed in zijn omgeving en probeert, waar nodig, te helpen met zijn stichting Geven om Elkaar. De komende maanden kunnen klanten van COOP supermarkt in Gendringen aan zijn stichting doneren via een statiegeldactie.

Het begon enkele jaren geleden met Bowdy, de buurjongen van Henry Ketelaar. Hij lijdt aan de zeldzame ziekte van Bourneville. Dat uit zich door een geestelijke en motorische achterstand. Moeder Bianca kwam ter ore dat door middel van dolfijnentherapie zijn gesteldheid aanzienlijk zou verbeteren. Maar de zorgverzekering vergoedde een reis naar Curaçao niet. Via een kledinginzamelactie probeerde de buurvrouw geld bij elkaar te sprokkelen. Henry sprong in de bres. Hij ging fanatiek aan de slag en stroomlijnde de actie met de oprichting van de Stichting Geven om Elkaar. Hij betrok vriend en accountant Harrie Ebbers erbij voor een gedegen financieel beheer. Het werd een groot succes. "Bowdy kon de therapie volgen en heeft veel baat gehad van het verblijf in het Curaçao Dolphin Center".


Bekende Gendringenaar Henry Ketelaar is nauw betrokken bij het wel en wee in zijn geboorte- en woonplaats. Hij regelt bijvoorbeeld ook de beestenboel op de Kinderboerderij Engbergen. De pensionado kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding, maar dat weerhoudt hem er niet van verder te werken in zijn stichting en ook aan zijn historische collectie over Gendringen. Hij geldt als een autoriteit op dit gebied.

Als secretaris en drijvende kracht achter de stichting Geven Om Elkaar is Henry alert op items in de berichtgeving waar financiële hulp op medisch vlak in Oude IJsselstreek nodig kan zijn. Daarbij screent hij zorgvuldig of men niet elders terecht zou kunnen. Bij de besteding houdt de stichting zelf de volledige regie in handen. "Er blijft absoluut niks aan de strijkstok hangen", zegt Ketelaar. Zo sponsorde de stichting een bedevaart van ouderen en onlangs werd Alwin Lankhof blij verrast met een rolstoelfiets met trapondersteuning, die is gestald bij dagcentrum 't Laer in Etten.


Sinds 2008 organiseert COOP landelijke statiegeldacties voor charitatieve instellingen. Dit jaar richt de supermarktketen zich op de lokale omgeving. "Ik heb overlegd met bedrijfsleider Han Heusinkveld en de komende drie maanden komt in Gendringen de opbrengst ten goede aan Geven om Elkaar." Vrijblijvend uiteraard. Bij het inleveren van lege flessen kan de consument kiezen om het statiegeld af te dragen aan de stichting.

Meer berichten