Mam raakt kwijt: Kusje voor Popje


Kus voor Popje. (foto: PR)
Kus voor Popje. (foto: PR)
Column Mam raakt kwijt

Mam raakt kwijt: Kusje voor Popje

Vandaag komt Omroep Gelderland opnames maken van mijn moeder, haar Popje en mijn boek 'Mam raakt kwijt', voor het programma Gelderse Koppen. Ruim op tijd zit ik, zoals afgesproken, op mams kamer en kijken we samen foto's. Ik ben benieuwd hoe ze straks zal reageren op de cameraploeg: vindt ze al die belangstelling leuk of ziet ze al die poespas helemaal niet zitten? Dit soort reacties zijn altijd moeilijk te voorspellen bij iemand die dementeert.

Als we bijna twee fotoboeken hebben bekeken, wordt er op de deur geklopt. Harm Edens komt binnen met in zijn kielzog een cameraman, een geluidsman en een regisseur. Tot mijn verbazing lijkt mam dit de gewoonste zaak van de wereld te vinden. Ze beantwoordt met plezier de vragen die Harm stelt en laat vol trots haar Popje zien. "Ik praat wel eens met haar en dat begrijpt ze ook!", zegt mam vol overtuiging. Harm mag Popje in d'r bedje leggen. Als hij haar er even later weer uithaalt en aan mam geeft, kijkt ze alsof ze haar pasgeboren kind voor het eerst vast mag houden. Die liefdevolle blik is onbetaalbaar.

Als de opnames bijna zijn afgerond, krijgt mam een cadeautje: allemaal kleertjes voor Popje. Zo blij als een kind is ze ermee. Het grijze vestje met rode knoopjes vindt ze zo mooi, dat het meteen aan moet. Ze knuffelt en kust Popje en zegt dat ze 'haar lieve schatje is'. De camera legt alles vast. Hoe mooi kun je het hebben.

Twee weken later is de uitzending. In de gemeenschappelijke huiskamer kijkt mam, samen met haar medebewoners, naar de tv. Als de beelden van haar voorbij komen, zegt ze: "Goh, wat een lief popje heeft die mevrouw". Ze herkent zichzelf niet in die oudere dame op het scherm. In haar belevingswereld is ze immers een jong meisje dat nog bij haar ouders woont. Als ze even later mij in beeld ziet, is die herkenning er wel. "Hé", roept ze, "Ria is op de televisie. Weet ze dat wel?"

In november verschijnen deze columns, en meer, in boekvorm.

Meer berichten