Jij zegt het - Connie Palmen. (foto: PR)
Jij zegt het - Connie Palmen. (foto: PR)
Biebtip

Biebtip: JIj zegt het

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 107 door Irene Sohilait-Braam

Jij zegt het – Connie Palmen


Nog nooit had ik iets van Connie Palmen gelezen, maar op aanraden van verschillende mensen, die dit boek hadden gelezen en er van onder de indruk waren, ben ik het toch maar eens gaan lezen. En ik moet toegeven, Connie schrijft prachtig,  je wordt eigenlijk meteen ingepalmd door de stem van Ted Hughes. Je vergeet dat het niet zijn stem is, maar die van de schrijfster.
In Jij zegt het  beschrijft Connie Palmen het tragische liefdesverhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath.
Zij vormen het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. De schrijfster geeft de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terug kijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw, en op zijn leven dat vanaf dat moment door deze dood wordt beheerst. In de talloze biografieën krijgt zij de status van martelares, hij die van verrader en moordenaar, beschimpt door wildvreemden en aangeklaagd door mensen die hij als vriend beschouwde.
Op ingetogen, scherpzinnige wijze beschrijft Palmen de gedachten, angsten en bezweringen van de bruidegom, en de diep tragische band met de vrouw die zijn leven zou bepalen.
Jij zegt het is een aangrijpende roman over de liefde en de dood.

En mocht je na het lezen van dit boek nieuwsgierig geworden zijn naar de gedichten van Plath en Hughes, deze zijn verkrijgbaar via Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Meer berichten