Column Mam raakt kwijt: Aangebrand


Foto: Ria Tuenter
Column Mam raakt kwijt

Column Mam raakt kwijt: Aangebrand

(door Ria Tuenter)

Koken is een van haar favoriete bezigheden, maar omdat het gevaarlijk wordt voor mijn moeder stellen we voor om Tafeltje Dekje te laten komen. Daar is echter geen denken aan. "Ik kan nog prima koken hoor, mij mankeert niks. Jij laat toch ook wel eens wat aanbranden", krijgen we als reactie.
We overwegen om het gas af te sluiten maar realiseren ons dat dan de pleuris uitbreekt. Mijn moeder heeft namelijk een nogal sterke persoonlijkheid en dan druk ik me nog mild uit.

Op een gegeven moment stemt ze er toch mee in dat we af en toe wat kant-en-klare diepvriesmaaltijden voor haar kopen. Probleem opgelost zou je denken. Helaas, een volgend probleem dient zich aan. Als we bij mam de bijkeuken binnen lopen, komt ons regelmatig een vreemde geur tegemoet. Het blijkt een vergeten diepvriesmaaltijd te zijn, die al een tijdje in de magnetron staat.

Voordat mam uiteindelijk wordt opgenomen, brandt er nog menig aardappel aan en eet ze haar maaltijden op de gekste tijden. Haar dagritme is totaal ontregeld.
Nu ze in het verpleeghuis woont, is regelmaat de basis van haar bestaan en is ze elke dag weer bezig met de voorbereidingen van het eten. Omdat volgens haar 'een paardentand en een vrouwenhand nooit stil mogen staan', jast ze dagelijks de piepers en schilt ze de appels. En dat gaat nog als vanouds: één lange, dunne, ononderbroken schil.
Ook vindt ze het heerlijk om te helpen bij het bakken van een taart. Maakt niet uit of het een appeltaart, kwarktaart of bokkenpootjestaart is. Zolang je daarna de gardes van de mixer maar mag aflikken. Sommige dingen verleer je nooit!

Meer info:

www.mamraaktkwijt.nl

Meer berichten