Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Karsten Gilhuis van de rechtbank Arnhem ziet veel rode kaarten opgestoken worden. (foto: Roel Kleinpenning)
Karsten Gilhuis van de rechtbank Arnhem ziet veel rode kaarten opgestoken worden. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Pas bij moord wordt het stil

(door Nick Moritz)

Ulft - Het is waarschijnlijk moeilijker om een klas met jongeren stil te krijgen dan een volle rechtszaal. Het wil in de 'Week van de Rechtspraak' op het Almende College Wesenthorst in elk geval niet altijd lukken. Tot rechter Karsten Gilhuis de hoogste straf noemt die hij ooit heeft opgelegd. Zestien jaar, voor moord met bijzondere omstandigheden. Opeens kun je een speld horen vallen.

Vorige week was het de Week van de Rechtspraak. Het Almende College in Ulft werd daarom getrakteerd op de aanwezigheid van rechters, strafrechters en een officier van justitie. Het beeld van de rechtspraak in ons land zal vaag zijn. In tv-series is het bijvoorbeeld vaak wel erg spannend. De beroepsgroep treedt in de Week van de Rechtspraak naar buiten om een beter inzicht in de Nederlandse rechtspraak te geven. Rechtspraak is een kwestie van wikken en wegen. Er spreken veel verschillende zaken en meningen een rol. Dat wil men ook in Almende laten zien.

In de les die wij mogen meemaken worden de leerlingen op hun eigen terrein aangesproken; De 'social media'. "Weten jullie hoe kwetsbaar je bent op internet, Snapchat of Facebook?", vraagt officier van justitie Lobke Ruessink. "Jullie laten vreemden waarschijnlijk niet in jullie slaapkamer kijken, maar wat deel je uit jezelf op Snapchat? En wat kan een inbreker er mee wanneer je op Facebook meldt hoe leuk je het hebt op Tenerife? Hacken is minder moeilijk dan je denkt."

De leerlingen lijken niet echt onder de indruk. Dat wordt er niet beter op wanneer Karsten Gilhuis vragen stelt over het Koninklijk Huis. Of er van Máxima en Willem Alexander foto's mogen worden gemaakt wanneer zij op vakantie zijn? De sfeer wordt jolig, zeker wanneer de groep ja/nee vragen mag beantwoorden door een rode of groene kaart omhoog te steken. Toch komt er ook een gezonde discussie op gang en veel opmerkingen snijden wel degelijk hout.

"Het wordt voor leerlingen interessanter zodra het over henzelf gaat", merkt stafrechter Maartje Bijl na afloop van de les op. "Of je in de openbare ruimte wel of niet zonder toestemming mag worden gefotografeerd bijvoorbeeld. Wanneer ze daar over nadenk, zeggen ze zinnige dingen. Tegelijk merken ze dat er verschillende dingen meespelen en dat in de rechtszaal alles op een weegschaal moet worden gelegd."

"We hebben de komst van de rechters in de klassen voorbereid", vertelt Petra Molenaar, docent maatschappijleer. "Toen hebben we ook enkele leerlingen gegoogeld. Dan merken ze dat ze op hun privacy moeten letten en dat het belangrijk is dat je daar recht op hebt."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox