Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Piet Kleingeld: "Ik vind deze plek bij Engbergen een goed voorbeeld van waar mens en dier zich thuis kunnen voelen." (foto: Roel Kleinpenning)
Piet Kleingeld: "Ik vind deze plek bij Engbergen een goed voorbeeld van waar mens en dier zich thuis kunnen voelen." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Piet Kleingeld: 'Hechten aan streekeigen beplanting '

(door Carla van der Meer)

Gendringen - Gebiedsmakelaar Piet Kleingeld heeft na 34 jaar afscheid genomen van zijn werk voor de gemeente Oude IJsselstreek. Hij gaat nu met pensioen. "Er is in de loop van de jaren meer aandacht voor het landschap gekomen. We hechten aan streekeigen beplanting", laat hij weten.

Kleingeld is 34 jaar geleden bij de toenmalige gemeente Wisch begonnen als hoofd plantsoenendienst. "Eigenlijk als manusje-van-alles bij het groen", zegt hij. "Ik was de spin in het web bij het groen binnen de bebouwde kom, zoals sport- en speelvelden en begraafplaatsen. Eind jaren tachtig was er ook een reorganisatie. Het resultaat was dat ik van buiten in het groen, naar binnen ging als beleidsmedewerker groen, natuur en landschap. Dat was prima. Maar die functie is vier jaar geleden ook verdwenen door een aanpassing binnen de organisatie. Ik ben toen gebiedsmakelaar geworden." Als gebiedsmakelaar had Kleingeld vooral met mensen te maken. "Burgers en collega's aan het bestuur koppelen en andersom", legt hij uit. "Van de overheid werd verwacht dat we anders gingen werken en de gebiedsmakelaar is er voor om dat in goede banen te leiden. Het initiatief moet nu meer vanuit de burgers komen. Over een paar jaar is er waarschijnlijk geen gebiedsmakelaar meer nodig, dan kunnen de collega's en de burgers het zelf." De afgelopen vier jaar heeft Kleingeld nog de nodige uren in het groen en natuur en landschap gestopt. "Er waren zaken waarbij mijn kennis nodig was en ze wisten mij te vinden", zegt hij. "Ik blijf het groen natuurlijk het leukste werk vinden." Eind jaren tachtig kwam er ook meer aandacht voor de kwaliteit van het landschap. Voor landschapselementen die bijdragen aan een natuurlijk functioneren van de natuur in de Achterhoek. "We hebben in het begin met particuliere eigenaren gewerkt aan het inpassen van erven in het landschap door het weer inplanten van boomgaarden met fruitbomen. Ook zijn coniferen bijna uit het landschap verdwenen en daar is streekeigen beplanting, als meidoorn- en beukenhagen, voor in de plaats gekomen. Zeker in het buitengebied hechten we aan streekeigen gebruiken. Net zoals het dialect en het noaberschap is ook het Achterhoekse landschap daar onlosmakelijk mee verbonden. Met streekeigen beplanting beleef je de seizoenen meer. De coniferen en laurierkers missen dat." Kleingeld had ook een goede samenwerking met het Waterschap Rijn IJssel en met ander gemeentes op het gebied van de ecologische verbindingszones langs de Oude IJssel en de verbindingszone Engbergen, Idinkbos en Noorderbroek bos. "Vooral Engbergen is een mooie plek", vindt hij. "Daar komen de natte en de droge zones samen."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox