Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Leo Marriet bij een Willys Jeep. (foto: Jos Overgoor)
Leo Marriet bij een Willys Jeep. (foto: Jos Overgoor) (Foto: Jos Overgoor)

Lezing over de Willys Jeep

(door Marcel van Berkum)

Silvolde - Over de betekenis van de naam Jeep gaan verschillende verhalen. Ook Leo Marriet kan geen definitief uitsluitsel geven. Wel vertelt hij veel over de geschiedenis van dit Amerikaanse oorlogswerkpaard tijdens een lezing voor Old Sillevold op zaterdagmiddag 7 oktober in grand café De Buurman.

Heemkundige vereniging Old Sillevold organiseert regelmatig lezingen over historische onderwerpen. Zaterdagmiddag gaat het over de Willys Jeep, waarvan ook een vijftal authentieke exemplaren zijn te bewonderen op de Silvoldse Markt. Spreker op deze bijeenkomst is Leo Marriet. De 68-jarige Silvoldenaar is van jongs af gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij is na de oorlog geboren, maar spitste de kinderoren om maar niets van de oorlogsbelevenissen van familie en kennissen te moeten missen. Zijn passie zit niet in het oorlogsgeweld, maar in het uitpluizen van de achtergronden en ontwikkelingen, die hebben geleid tot het wereldwijde inferno. Lang was hij met zijn hobby een éénzaat, die vooral in bibliotheken en musea was te vinden en een uitgebreide boekencollectie opbouwde, totdat hij tijdens een motortocht met bekenden terechtkwam in Normandië. Tot verbazing van zijn reisgenoten wist hij veel en gedetailleerd over de gevechten rond D-Day te vertellen. Zo kwam het dat hij vervolgens twee passies combineerde en jarenlang tochten met motorrijders naar de Franse kuststreek organiseerde. Ook bezocht hij diverse andere slagvelden van WO I en II.

Een vraaggesprek leidt al snel tot een monoloog van feiten, doorspekt met anekdotes. Leo Marriet kan over veel oorlogsthema's meeslepend vertellen. Voor zijn lezing bij Old Sillevold koos hij voor de Willys Jeep. De Amerikaanse regering nodigde al voor WO II bedrijven uit om ontwerpen in te dienen om het legermaterieel te moderniseren o.a. met een gemotoriseerd werkpaard. "Het moest het paard vervangen. Sterk, snel en multifunctioneel". Het ontwerp van de firma Bantam won, maar de fabriek was te klein om aan de grote vraag te voldoen. De bedrijven Willys-Overland en Ford gingen vervolgens de Jeep massaal fabriceren volgens het Bantam-ontwerp. Maar Marriet weet natuurlijk nog veel meer te vertellen over de historie van de Jeep tijdens zijn lezing, begeleid door een fraaie PowerPoint-presentatie.

Leo bezit zelf geen Jeep. "Voor zo'n hobby moet je een sleutelaar zijn en dat ben ik niet". Wel is hij lid van 'Keep them rolling', dat oorlogsvoertuigen restaureert. Na afloop van zijn lezing is er op de Markt in Silvolde een vijftal authentieke jeeps te bezichtigen.

De lezing is op zaterdagmiddag 7 oktober vanaf 13.00 uur in Grand café De Buurman.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox