Biebtip

Biebtip: De Rozenkoningin

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek.

Deel 5 door Ingrid Jolink

De Rozenkoningin - Philippa Gregory

Elizabeth Woodville is de hoofdpersoon. Zij wordt jong weduwe, haar man sneuvelde op het slagveld en Elizabeth blijft achter met 2 kleine kinderen. Om haar bruidsschat, een lap grond, terug te krijgen wendt ze zich tot de jonge koning van Engeland, Edward van York. Door haar schoonheid en de heksenkunsten van haar moeder, weet Elizabeth de koning te verleiden en ze trouwen in het geheim. Hierdoor wordt ze lid van het huis van York, terwijl haar eigen familie en haar overleden man en hun 2 zoons, behoren tot de Lancasters.

Laat u zich niet afschrikken door de soms wat ingewikkelde geschiedenisfeiten waarop het boek gebaseerd is. Philippa Gregory, de schrijfster, heeft er een ongelooflijk spannend, romantisch en amusant boek van gemaakt, gebaseerd op waar gebeurde feiten. Het resultaat is een zeer goed leesbare roman. Het verhaal is er toch vooral één over een jonge vrouw die vecht voor haar bestaan en het lot van haar gezin. Alles is heel beeldend beschreven en het is alsof je er zelf midden in zit: de grote ouderlijke familie van Elizabeth en haar eigen grote gezin, de prachtige Engelse natuur, het adellijke leven, moord, intriges, passie, verraad, kastelen en lange ruisende jurken en gewaden.

Het verhaal speelt in de stormachtige tijd van de "Rozenoorlogen" in het laat-Middeleeuwse Engeland. De "Rozenoorlogen" is de benaming van de binnenlandse strijd die in Engeland woedde in de periode 1455 tot 1485. De strijd ging tussen twee adellijke partijen, die zich plaatsten achter respectievelijk het huis Lancaster en het huis York. Zoals op veel plaatsen in Europa was er door vererving en onderlinge oorlog een verdeeld land ontstaan waar twee grote clans om de macht streden. De belangen waren groot en de koning kon zo weer van de troon worden gestoten door een concurrent en was zijn leven dus absoluut niet zeker. Dat laatste gold ook voor zijn familie en erfgenamen.

Ik vond het een heerlijk boek, om in één ruk uit te lezen. Wat ik wel deed was af en toe op internet Wikipedia er op na slaan voor wat achtergrond-informatie. Het was per slot van rekening een erg complexe tijd, in een ander land en er gebeurden soms dingen waarvan wij zouden zeggen: "dat verzin je toch niet!". Inderdaad: de werkelijkheid gaat de fantasie soms ver te boven.

Mocht u niet zo thuis zijn op internet en ook op deze manier wat extra informatie willen hebben bij dit of een ander boek; schroomt u dan niet en vraag ernaar aan de bibliotheekmedewerker. Het maakt het lezen van een historische roman alleen maar leuker!

Dit boek is beschikbaar bij alle bibliotheken van de Achterhoekse Poort. Om te zien of het al of niet uitgeleend is en eventueel te reserveren gebruikt u onderstaande link

http://www.achterhoeksepoort.nl/collecties/catalogus

Of...u komt gewoon lekker naar uw eigen bibliotheek en vraagt het mij of een collega!

Meer berichten