Biebtip: Social Network (dvd) | Oude IJsselstreek Vizier


Biebtip

Biebtip: Social Network (dvd)

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek.

Deel 4 door Ellen Wiegerinck

Social Network (dvd)

De film vertelt het succesverhaal achter de sociale netwerksite Facebook, de populairste sociale-netwerksite ter wereld.
De site met inmiddels wereldwijd 500 miljoen gebruikers werd in februari 2004 opgericht door wizz kid Mark Zuckerberg voor zijn medestudenten aan de universiteit van Harvard. Zes jaar later geldt Zuckerberg met zijn 26 jaar als de jongste selfmade miljardair aller tijden.

De film begint in de herfst van 2003.
Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer.
Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto's op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk.
Zijn kersverse site, Facemash, raakt in no time overbelast en zo zet Mark zichzelf in één klap op de kaart. Hij jaagt daarbij zijn studiegenoten tegen zich in het harnas en moet ook nog voor de tuchtraad van de universiteit verschijnen.

Marks doel is in ieder geval bereikt: het succes van Facemash wordt opgemerkt door een drietal collega studenten. Ze huren hem in voor het programmeren van een netwerksite waarop studenten van Harvard hun persoonlijke profiel kunnen zetten. Een site genaamd The Harvard Connection, waar je alleen op uitnodiging bij mag komen, want dat maakt het exclusief.

Ondanks de belofte dat hij hiermee aan de slag gaat, steekt Mark vervolgens al zijn tijd in zijn eigen, soortgelijke project TheFacebook, een smoelenboek voor de studenten waarop je kunt zien wie welke colleges volgt met een persoonlijk profiel.
Zijn studievriend Eduardo Saverin zorgt voor 1000 dollar en wordt voor een aandeel van
30 % de financiële man van het jonge bedrijf.
TheFacebook wordt een doorslaand succes en verspreidt zich in een mum van tijd buiten de muren van Harvard naar andere universiteiten in de VS, terwijl hij Harvard Connection niet afmaakt.

Eduardo wil geld slaan uit het vroege succes, maar Mark moet daar niets van hebben. De site moet cool blijven om nog populairder te worden, en reclame is het tegendeel van cool.
De internetondernemer Sean Parker, de mede-oprichter van Napstar, adviseert de naam te veranderen van TheFacebook in Facebook.

Maar de groep rond The Harvard Connection ziet TheFacebook als plagiaat en begint een proces.
Andere conflicten blijven niet uit: Eduardo wordt gewipt als financiële man.
Parker schaadt de reputatie van Facebook door zijn gebruik van cocaïne en relaties met jonge stagiaires. Maar miljoenen mensen maken gebruik van Facebook en Zuckerberg wordt de jongste miljardair ooit.

De film springt van flash backs naar beelden van de hoorzitting.
De eerste 5 minuten is hierdoor verwarrend, de dialogen zijn enorm snel, kwestie van even aan wennen en daarna is het een boeiende film zeker voor mensen die bekend zijn met de verschillende sociale netwerken..

Verrassend is het beeld dat geschetst wordt van de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg. Hij komt er in deze film niet al te best af, eerder nog onsympathiek.
Maar gaandeweg de film zie je een weinig sociale jongen (interessant gegeven gezien het feit wat hij bedacht heeft) uitgroeien tot toch een aandoenlijk persoon. Ondanks alles wat hij bereikt heeft, blijft hij (in de film dan) onzeker in zijn contact en wachtend op een reactie (per facebook natuurlijk) van zijn jeugdliefde…
Het is de film over "The ultimitate american dream", je begint met een budget van 1000 dollar en eindigt als de jongste miljardair.

Begin van dit jaar kreeg de film dit jaar 3 oscars te weten voor de beste scenariobewerking, beste soundtrack en beste montage.
De film is een aanrader en te leen in de bibliotheek.

Verenigde Staten
Drama / Komedie
120 minuten
geregisseerd door David Fincher
met Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Meer berichten