Biebtip

Biebtip: Sonny Boy

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek.

Deel 3 door Annet Wamelink

Sonny Boy - Annejet van der Zijl

Vanaf woensdag 16 maart tot en met zaterdag 26 maart is de 76e Boekenweek , dit jaar met als thema: Geschreven Portretten. Hierbij staat het levensverhaal centraal en zijn autobiografie en biografie het hoofdthema.
Daarom wil ik graag het boek "Sonny Boy" van Annejet van der Zijl onder de aandacht brengen waarin de levensgeschiedenis van de Hollandse Rika van der Lans en de Surinaamse Waldemar Nods verteld wordt.

Schrijfster Annejet van der Zijl heeft met dit verhaal, waargebeurd en gebaseerd op de verhalen van de nazaten Nods en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, een hartverscheurende geschiedenis op papier gezet waarin je enorm wordt meegesleept en je af en toe de tranen in de ogen staan en de rillingen over de rug lopen.

Twee werelden

In de herfst van 1928 ontmoeten Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank, hij nog geen twintig, zij al bijna veertig, hij is een student uit het "exotische" Suriname, zij is oer-Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen.
In "Sonny Boy" wordt het bitterzoete liefdesverhaal verteld over de jonge Surinaamse student, Waldemar Nods en de 17 jaar oudere, Hollandse Rika van der Lans.

Waldemar vertrekt in 1928 uit zijn geliefde Suriname om te studeren naar Nederland. Hier komt hij in de kost bij Rika van der Lans, een Hollandse vrouw met vier kinderen die gescheiden leeft van haar man. Waldemar mist de warmte en vrijheid van zijn vaderland enorm, en met name het zwemmen in de rivier.

Bij Rika bloeit hij weer op. Als na een halfjaar blijkt dat de veel oudere Rika zwanger is, is het schandaal niet te overzien. Ondanks discriminatie, lukt het hen toch een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy: Sonny Boy, het zonnetje in hun verder moeizame leven.
Maar de prijs is hoog, Rika verliest haar 4 kinderen uit haar eerste huwelijk aan haar ex-man en Waldemar kan niet naar Suriname terug.

Foto's

In korte zinnen, maar prachtig en intens wordt beschreven hoe Rika met tomeloze energie in de crisistijd het hoofd boven water weet te houden en het contact met haar 4 kinderen probeert te herstellen. Hierdoor kun je als het ware het verhaal als een film voor je zien. Dit wordt nog eens versterkt door de vele foto's. Deze maken het verhaal ook nog persoonlijker. Ik vond het zelf alleen wel jammer dat deze pas halverwege het boek staan, zodat je er pas vrij laat achter komt dat er originele foto's in het boek staan terwijl je voor jezelf je al een beeld van de hoofdpersonen hebt gevormd.

Authentieke foto van Waldemar, Rika en Waldy (Sonny Boy).


Authentieke foto van Waldemar, Rika en Waldy (Sonny Boy).

Rika runt met succes een pension in Scheveningen. Zelfs in de moeilijke crisisjaren lukt het haar, door haar grote gastvrijheid en ondernemerstalent, dit tot een succes te maken.
Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en besluiten Rika en Waldemar Joodse onderduikers in huis te nemen, wat hen duur komt te staan.

Authentiek materiaal

Het boek is een biografie gebaseerd op authentiek materiaal en verifieerbare, door de diverse betrokkenen bevestigde feiten, maar leest als een roman. Wat mij ook erg aansprak was de manier waarop Annejet van der Zijl de heimwee van Waldemar beschreven heeft, zijn heimwee naar o.a.het zwemmen in de rivier in Suriname, het zwemmen in de Hollandse zee dat toch surrogaat daarvoor is.
Daarnaast de enorme levensdrift van Rika, haar telkens weer opkrabbelen en enthousiasme en de beschrijving van de verbondenheid tussen beiden.

"Een huiveringwekkend prachtboek" aldus Youp van 't Hek in VARA tv Magazine.
Daar kan ik mij helemaal bij aansluiten.

De 'filmversie' van het boek.


De 'filmversie' van het boek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden