Biebtip

Biebtip: Serie Q

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in een nieuwe online rubriek, 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek een tip voor een boek.

deel 2 door Annemiek Vullings

Serie Q - Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen heeft met de Serie Q tot nu toe een drietal, qua spanning en opbouw zeker wisselende maar tegelijkertijd wel boeiende en zeer leesbare thrillers geschreven over de tegendraadse politieman Carl Mørck en zijn speurders team uit Kopenhagen.

Politieman Carl Mørck was ooit een ambitieuze en bevlogen politieman, maar sinds hij bij een schietpartij gewond raakte is hij het vuur kwijt. Een van zijn maten is dood, de ander ligt verlamd in het ziekenhuis en zelf worstelt hij met de zin van zijn werk.
'Voor elke crimineel die hij pakt staan er weer tien anderen op".

De Vrouw in de Kooi

In het eerste deel, getiteld De vrouw in de kooi, verdwijnt op een prachtige winterdag de jonge linkse politica Merete Lynggaard zonder een spoor achter te laten. De media duiken op het verhaal en suggereren van alles: van moord en zelfmoord tot een geplande vrijwillige verdwijning. De politie wordt gesommeerd de verdwijning grootscheeps aan te pakken, maar Merete is van de aardbodem verdwenen. Brigadier Carl Mørk, hoofd van de Afdeling 'onopgeloste zaken' Q, forceert na enkele jaren een grote doorbraak in het onderzoek. Samen met zijn assistent Assad is hij een roekeloze crimineel op het spoor die wordt gedreven door haat. Wraak blijkt een cruciale factor in het krankzinnige plot.

De Fazantenmoordenaars

In deel 2, De Fazantenmoordenaars, worden de verminkte lijken van een broer en zus gevonden in een zomerhuisje in het noorden van Denemarken. Uit politieonderzoek wordt duidelijk dat de dader gezocht moet worden binnen een groep van jonge kostschool kinderen die uit de hoogste en rijkste kringen van het land komen. Er is echter niet genoeg bewijs en de zaak verdwijnt in de doofpot totdat een van de verdachten zichzelf aangeeft. Het mysterie is dan blijkbaar opgelost.
Een aantal jaren later belandt het onderzoek op het bureau van inspecteur Mørk, hoofd van de afdeling onopgeloste zaken Q. Hij denkt dat het er per ongeluk is terechtgekomen, maar al snel blijkt dit niet het geval te zijn. Hij realiseert zich dat er iets heel erg fout is gegaan... Samen met zijn assistent Assad begint hij een onderzoek dat hen laat kennis maken met alle lagen van de maatschappij. Van de armste mensen die leven op het station tot de machtigste mensen; de klopjacht is begonnen.

De noodkreet in de fles

Meer berichten