Biebtip

Biebtip: Nederland schaatsland

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in een nieuwe online rubriek, 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerkers van de bibliotheek of een verslaggever van deze krant een tip voor een boek.

Deel 1 door Martijn Kraan, eindredacteur van het Oude IJsselstreek Vizier

Nederland schaatsland: 1882-2007 - Ron Couwenhoven

Dit is een jubileumboek dat drie jaar geleden is uitgebracht ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB). Een gevoel van nostalgie bekruipt je als je door dit 288 pagina's dikke boekwerk bladert.

Je wordt meegenomen naar de hoogtepunten van de Nederlandse schaatshistorie. Marianne Timmer die in Nagano 1998 tweemaal goud won: wat weet ik nog als de dag van gister hoe ik in de nacht alleen op mijn studeerkamer uit mijn dak ging bij de sensationele gouden plak op de 1500 meter.
Hein Vergeer die wereldkampioen werd in de jaren tachtig, waarna ik mijn rolschaatsen onderdeed en in de garage ook rondjes ging 'schaatsen'.
Hilbert van der Duim, wiens naam met rood werd omcirkeld na een kampioenschap door mijn oma, die trouw alle rondetijden bijhield op een invulschema uit de Volkskrant.

De schaatshistorie gaat nog veel verder terug naar voor mijn tijd. Natuurlijk het Ard- en Keessie-tijdperk, maar ook de beginjaren vanaf 1882 worden uitgebreid beschreven. En ook het kunsttijden en shorttrack komen aan bod.

Het boek wordt met fraaie foto's aangekleed en een leuk detail is dat Doetinchemmer Karel Berkhuysen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het naslagwerk.

Een kritische noot is er ook. Misschien is het een afwijking van mij, maar de eindredacteuren zijn lang niet altijd consequent geweest. De ene keer het foto-onderschrift eindigen met een punt, de andere keer niet. Bij de ene curriculum vitae van schaatsers worden alleen de eerste plaatsen op grote toernooien vermeld, bij de ander plotseling ook zilveren en bronzen medailles.
Dit soort kleinigheden zal vrijwel niemand storen, vermoed ik, maar ik irriteer me daar aan: dit doet het verder zo fraaie boek te kort.

SISO: 618.11 (Schaatsenrijden)
Geleend: januari 2011 bibliotheek Ulft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden