Biebtip

Biebtip: Luthers bruid

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 122 door Ria te Kolste.

Luthers bruid – Jody Hedlund

Deze historische roman over Maarten Luther en zijn vrouw Katharina von Bora schreef Jody Hedlund ter ere van de 500ste verjaardag (in 2017) van de reformatie.


Luthers bruid neemt je mee naar het jaar 1523, naar een klooster in Saksen, Duitsland. Daar maak je kennis met een jonge vrouw, Katharina von Bora. Vanaf haar vijfde heeft ze in het klooster gewoond en nu staat ze op het punt om het in de stilte van de nacht te verlaten samen met een aantal andere nonnen.

Dat brengt gelijk een aantal karaktereigenschappen van Katharina naar voren, ze is namelijk moedig, niet bang om keuzes te maken en energiek.

Het verhaal speelt zich af in de periode waarin Luther en zijn vernieuwende, baanbrekende werken zich ook verspreid hebben naar de kloosters en abdijen. En het is door zijn invloed dat Katharina en een aantal andere nonnen besluiten het uit het kloosterleven te stappen op zoek naar een leven vol liefde, een huwelijk en een gezin. Het is interessant om te lezen hoe Katharina uiteindelijk tot die keuze is gekomen en hoe groot de veranderingen voor haar zijn als ze eenmaal een leven buiten het klooster gaat leiden.

Katharina en de andere nonnen worden na hun ontsnapping door Luther zelf geholpen, waardoor je veel over hem en zijn persoonlijkheid leest. Dat blijkt een sterke persoonlijkheid te zijn die nogal botst met Katharina’s ideeën, opvattingen en eigenzinnigheid. Terwijl de andere vrouwen één voor één een man vinden en trouwen gebeurt dat bij Katharina maar niet. En daarin spelen de ontluikende gevoelens tussen haar en Luther een grote rol, waardoor de romantiek in dit verhaal niet ontbreekt. Maar als alles om hen heen verandert en Luthers leven constant gevaar loopt, ziet Luther in dat Katharina en hij samen meer kunnen bereiken en vinden ze bij elkaar begrip, steun en liefde.

In Luthers bruid kun je niet om de kerkgeschiedenis heen , die zo’n grote invloed heeft gehad op de kerk, het gedachtegoed van de mensen en hun geloof. Door de verhaallijnen van spanning, romantiek en het dagelijkse leven heen zijn veel details uit Luthers leven, zijn geloof en schriftelijke werken verweven. Dat maakt het verhaal soms wat “droog en stevig”, maar het brengt anderzijds wel een belangrijke periode en personages uit de kerkgeschiedenis tot leven.

Het verhaal bevat boeiende personages met sterke karakters, romantiek en een aantal spannende momenten waardoor je graag wil doorlezen tot het einde. Daarnaast is het interessant om in verhaalvorm meer te ontdekken van de persoon achter de grote naam uit het verleden en is Luthers bruid daardoor voor liefhebbers van geschiedenis een goede keuze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden