Biebtip

Biebtip: De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry en Het Liefdeslied van Queenie

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 91 door Annemiek Vullings

De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry en Het Liefdeslied van Queenie - Rachel Joyce

Een mooi tweeluik van de Engelse actrice en auteur Rachel Joyce (1962): twee hartverwarmende en ontroerende romans over de vriendschap en liefde tussen twee oudere mensen.
Voor inzicht in de verhaallijnen en de personages is het aan te raden om "De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry" als eerste te lezen.

Het 40-jarig huwelijk van pensionado Harold Fry en Maureen, woonachtig in Devon, is uitgeblust.
Zijn leven verandert als hij op een dag een afscheidsbrief ontvangt van Queenie, een oud-collega: zij is terminaal ziek en ligt in een verzorgingshuis in de noordelijkste stad van het land. Twintig jaar geleden is ze met de noorderzon vertrokken. Harold schrijft een brief terug, gaat die posten, maar besluit in een impuls door te lopen om haar op te zoeken.
Tijdens de achthonderd kilometer ontmoet Harold een bonte verzameling types en wordt een bezienswaardigheid, een goeroe met aanhang. Maar uit zijn overpeinzingen blijkt dat hij worstelt met zijn verleden, zijn jeugd, verkeerde keuzes, de zelfmoord van zijn zoon.
Komt hij nog op tijd om Queenie levend te zien? Komt het nog goed met Maureen?
In het hospice (in Noord-Engeland) hoort Queenie, de ongeneeslijk zieke vrouw, dat Harold, na ontvangst van haar afscheidsbrief, lopend op weg is naar haar maar zij beseft ook dat de tijd opraakt.
Op advies van een hospice-vrijwilliger schrijft Queenie nogmaals een brief die echter uitmondt in een roman over haar leven: over haar ouders, haar studie, de liefde voor Harold, de vriendschap met zijn zoon en de eenzaamheid aan de kust. Deze verhaallijn wordt afgewisseld door scènes uit het hospice: tragisch, humoristisch en met levendige medepatiënten.
Queenie krijgt een stem in heden en verleden en onthult ten slotte nog een geheim.

De mooie debuutroman over Harold Fry, bekroond als beste debuut en geplaatst op de longlist van de Man Booker Prize 2012, krijgt in 2014 in Het Liefdeslied van Queenie een inspirerende, sprankelende en boeiende tegenhanger. Ondanks de nadrukkelijk aanwezige en voorkomende dood is deze roman toch ook een loflied op de liefde, trouw, vriendschap en de kleine dingen in het leven. De boeiende personages, de aanwezige humor en een plezierige schrijfstijl maken zowel Harold Fry als Queenie het lezen meer dan waard.

Meer berichten