Biebtip: Ghost boy


Biebtip

Biebtip: Ghost boy

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 93 door Ellen Wiegerinck

Ghost Boy - Martin Pistorius

Het waargebeurde verhaal van een jongen die gevangen zat in zijn eigen lichaam

Het is een verhaal van iemand met ongelooflijk veel wilskracht, een verhaal vol liefde, verdriet, wanhoop, steun en schokkende zaken. De dagelijkse handelingen die vaak zo vanzelfsprekend zijn, zijn voor anderen onbereikbaar. Na het lezen komt er toch zeker een moment van nadenken en het bespreken en delen met anderen.

Martin Pistorius vertelt in Ghost Boy zijn eigen verhaal over hoe hij als kind het locked-in-syndroom beleefde. Op zijn twaalfde begon het met een geheimzinnige griep.

Hij krijgt keelpijn, stopt met eten, kan alleen nog maar slapen.

Binnen anderhalf jaar zit hij in een rolstoel en kan hij niet meer communiceren.

Na drie jaar ontwaakt Martin uit zijn schijnbaar comateuze toestand, maar niemand heeft dit in de gaten. Hij beseft alles wat er rondom hem gebeurt, maar hij kan dat op geen enkele manier aan iemand duidelijk maken.

Hij ziet en hoort alles, maar niemand merkt het. Je ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid.

Artsen dachten dat Martin het cognitieve niveau had van een pasgeborene. Hij belandde in een verzorgingstehuis voor gehandicapten, waar hij steeds verder verwijderd raakte van de wereld.

Martin Pistorius beschrijft hoe graag hij zijn ouders en broer en zus wil laten weten dat hij ze hoort, dat hij van ze houdt, hoe fijn hij het vindt dat ze hem iedere avond ophalen. Hoe hulpverleners op neerbuigende toon over hem praten. Hoe hij zich wil verzetten tegen de soms hardhandige manier van verzorgen. Maar het lukt hem niet.

Pas acht jaar later merkt een zorgzame verpleegkundige (Virna) op dat hij wel degelijk reageert op bepaalde prikkels. Zij stimuleert Martin en zijn familie om op zoek te gaan naar alternatieve communicatiemiddelen zodat hij langzaam maar zeker uit zijn isolement kan kruipen.
Zij schonk hem aandacht, bleef met hem praten, en hij ging communiceren met zijn ogen.

Martin Pistorius (1979) zit nu in een rolstoel en communiceert met een speciale computer waarmee hij antwoorden geeft door ze in te typen en een stem ze vervolgens uitspreekt. Hij is getrouwd en verhuisd naar Engeland waar hij een baan heeft als webdesigner.

Hij was in mei nog in Nederland bij het programma RTL nieuws.

Meer berichten