Biebtip

Biebtip: De jongen op de berg

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 95 door Ria te Kolste

De jongen op de berg - John Boyne

De jongen op de berg is een verhaal over de jongen Pierrot en speelt zich af in de periode vanaf 1935. Hij is de zoon van een Duitse vader en een Franse moeder. Vlak na de vierde verjaardag van Pierrot vertrekt zijn vader en Pierrot zal hem nooit meer zien. Vanaf dat moment leeft Pierrot alleen met zijn moeder. Zijn buurjongen Anshel is zijn beste vriend, ze zijn samen opgegroeid en leven als twee broers. Anshel is doof maar al vroeg hadden ze een speciale gebarentaal ontwikkeld waarmee ze konden communiceren. Als de moeder van Pierrot overlijdt, moet hij naar een weeshuis. Lang hoeft Pierrot niet in het weeshuis te verblijven. Dankzij de moeder van Anshel is zijn tante Beatrix opgespoord en hij kan bij haar wonen in Oostenrijk. Zijn tante is huishoudster bij een machtige man, Adolf Hitler. Beatrix denkt dat hij hier veilig kan opgroeien, maar de jonge nog zeer plooibare, naïeve Pierrot wordt er verleid door het nazisme. Uiteindelijk betaalt Pierrot hier na de oorlog een hoge prijs voor.

Als Pierrot eenmaal in het huis op de berg, De Berghof, woont moet hij zijn naam veranderen in Pieter en ondanks dat hij per brief contact zou blijven houden met zijn beste vriend, moet hij ook dit afkappen. Anshel is namelijk van Joodse afkomst. Pierrot groeit op onder het toeziend oog van Hitler en langzaam zien we het karakter van Pierrot veranderen. Hij maakt al snel deel uit van Hitlers wereld.

Pierrot is een buitenbeentje en je ziet dat hij daardoor erg gevoelig is voor de aandacht die hij krijgt van Hitler.

De jongen op de berg bestaat uit drie delen en het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Pierrot, in de derde persoon. Het is een soepel, maar ook krachtig geschreven verhaal dat voortdurend in beweging is en geen moment inzakt. Het karakter van Pierrot wordt goed uitgediept en als lezer leer je de jongen goed kennen, maar later vraag je je af of je deze jongen wel beter wil leren kennen. In het begin van het verhaal komt Pierrot over als een lieve, zachtaardige jongen. Een jongen waar je eerst medelijden mee hebt. Later in het boek kan ik nog weinig sympathie voor hem krijgen. Aan de ene kant word hij misschien gedwongen door de omstandigheden, maar deze jongen gaat in dit verhaal wel heel erg ver. Het volgend citaat uit het boek vind ik erg passend bij het verhaal: 'Het verhaal van een jongen die eerst liefde en fatsoen in zijn hart had, maar die zich had laten bederven door macht.'

De Ierse auteur van bestseller 'De jongen in de gestreepte pyjama' heeft met dit boek opnieuw een indringend verhaal geschreven over een kleine, nog onschuldige jongen die verstrikt raakt in de oorlog. Het verhaal leest gemakkelijk. Jammer dat de karakters niet wat meer zijn uitgediept. Ongeloofwaardig zijn de volwassen boeken die Pierrot als 7-jarig jongetje leest en de nogal volwassen correspondentie die hij in die tijd met zijn dove Joodse vriendje in Parijs voert. Desondanks voor jongeren een prima introductie op de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in een aantrekkelijk, pakkend geschreven verhaal. Het kan een boeiende discussie op gang brengen. Vanaf ca. 12 jaar.

Het boek is te vinden in de bibliotheken van de Achterhoekse Poort bij de C/boeken.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden