Biebtip

Nieuw artikel

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek 'Biebtips'. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 96 door Irene Sohilait

Leugenhuis trilogie - Anne B. Ragde

Het Leugenhuis

Het is de vooravond van Kerstmis en Anna Neshov ligt op sterven. Ze woont op een verlaten boerderij, samen met haar man en zoon Tor. Ze heeft nog twee zonen maar die zijn jaren geleden met ruzie uit huis gegaan, daardoor is er verwijdering ontstaan tussen de familieleden. Nu het levenseinde van de moeder nadert voelt Tor zich verplicht zijn broers, Margido en Erlund hiervan op de hoogte te stellen. Daarnaast heeft Tor een dochter, zij heet Torunn. Zij heeft haar oma slechts één keer ontmoet, ze is opgegroeid bij haar moeder. Tor stelt zijn broers en dochter op de hoogte van het naderende einde en de familieleden reizen af naar hun geboortegrond.

Anne B. Ragde heeft Het leugenhuis prachtig opgebouwd. Een intro maakt de lezer benieuwd naar de persoon die vanuit het verleden beschreven wordt. Vervolgens introduceert ze de broers en hun leven. Dit doet ze indringend en beeldend. Hun dagelijkse leven en werk worden in kernachtige zinnen geschetst waardoor hoofdpersonen gestalte krijgen.

De oudste zoon Tor houdt varkens op de oude boerderij. Het is zijn lust en zijn leven. De schrijfster weet veel over varkens. Dat blijkt uit de informatie die ze geeft en de liefde waarmee ze schrijft. Dit geldt overigens niet alleen voor varkens maar ook voor de Noorse omgeving en de werkzaamheden van de andere broers en de dochter. Anne B. Ragde geeft zelf aan in interviews dat ze veel uit eigen ervaringen heeft geput. Haar nauwkeurige en levendige beschrijvingen leveren krachtige beelden op.

Vanaf het begin is de grote vraag wat er in deze familie is gebeurd. Waarom leeft de ene broer in Denemarken en komt de andere broer nooit thuis? Waardoor is verwijdering ontstaan? Langzaamaan licht Anne B. Ragde tipjes van sluiers op.

Tor kijkt vanuit zijn perspectief naar zijn moeder en naar het leven dat ze gezamenlijk leiden op de boerderij. De vader speelt nauwelijks een rol. Hij houdt zich erg afzijdig en wordt genegeerd. Zijn natje en zijn droogje krijgt hij en daarmee is alles gezegd. De varkens leiden een meer liefdevol bestaan. Het leven op de boerderij wordt door ogen van anderen een heel ander leven dan door de ogen van bewoners.
Tegen het einde van het boek volgt een onthulling die een totaal ander perspectief biedt en stof tot nadenken geeft over hoe en waarom. De epiloog onthult en sluit mooi aan bij de proloog.

Het wenshuis

Na een opzienbarende onthulling aan het eind van Het leugenhuis schetst de schrijfster in Het wenshuis de levens van de vier familieleden na de dood van de oude Anna.
Tor, de varkensboer leeft zijn sobere leven met zijn vader op de oude, vervallen varkensboerderij. Er is weinig geld, ze kunnen niet tot nauwelijks rond komen.
Margido is begrafenisondernemer, hij houdt van zijn vak en zorgt dat de doden een waardige begrafenis krijgen.
Erlund, de jongste broer woont in Kopenhagen met zijn vriend Krumme, ze zijn levensgenieters, maar ook op hun pad liggen grote en kleine zorgen. Dan is er nog de dochter van Tor, Torunn. Zij traint honden, vindt een liefde en troost haar treurende moeder.
Deze personages leven hun leven, zien elkaar niet of nauwelijks maar de band die ontstaan is sinds de dood van de moeder is merkbaar in het telefonisch contact en in de hoofden van de mensen. Meer onthullen over het verloop van het verhaal kan een deel van het leesplezier bederven, vandaar dat het blijft bij deze globale beschrijving.

Het droomhuis

Torunn verblijft samen met haar oude grootvader op de boerderij en doet er alles aan om puin te ruimen en de boel draaiende te houden. Dat valt niet mee, want alles straalt vergane glorie uit en geld is er niet. Het gaat niet goed met Torunn, ze heeft veel last van schuldgevoelens en is depressief. Maar met liefdevolle inspanning verzorgt ze de oude man en de varkens.

Ondertussen heerst er bij Erlund en Krumme in Kopenhagen opwinding. Zij verwachten namelijk baby's, samen met het lesbische stel Jytte en Lizzi. Ze fantaseren over hun aanstaande kinderen en kunnen bijna niet wachten tot het wonder is geschied. Margido leeft verder voor zijn uitvaartbedrijf en voor zijn kleine, bescheiden genoegens. Hij probeert altijd zoveel mogelijk hetzelfde te laten. Wel heeft hij het plan opgevat de opslag van de doodskisten te verplaatsen naar de Neshov-boerderij. Dit zal Torunn weer geld opleveren, ze heeft immers ernstige geldzorgen.

Ook in dit derde deel zijn de personages onveranderd, soms tragisch, soms humoristisch maar altijd met een milde pen geschetst. Familieperikelen worden afgewisseld met verhalen over het leven in de natuur op de oude boerderij en het mondaine leven in een grote stad. Platteland versus stad, oude versus nieuwe tijden. Hectiek tegenover dagen die verglijden. Aan het eind van Het droomhuis is niet alles goed gekomen, dat zou niet gepast hebben bij deze serie boeken.

Wat maakt deze serie boeken bijzonder? Anne B. Ragde schetst mensen van vlees en bloed. Soms zien we hun aftakeling, hun onmacht of twijfels en soms is er 'lichtheid'. Humor en tragiek, voorspoed en tegenslag, er is veel afwisseling. Deze drie delen zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van de Achterhoeks Poort.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden