Biebtip

Biebtip: Weigering

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 99 door Annemiek Vullings

Weigering - Felix Francis

Het is niet vanzelfsprekend dat talenten van ouders automatisch overgaan naar het nageslacht. Wel komen kinderen van getalenteerde ouders in contact met die talenten, kunnen zij er van leren en wellicht gedeelten van overnemen. Als zich dan ook nog de gelegenheid voordoet dat de ouder een poos als coach kan optreden ontstaat er voor het kind een ideale situatie om in de voortrijdende schrijverstrein van zijn vader te stappen.
Zo ongeveer is het met de Engelse auteur Felix Francis gegaan die na het overlijden van zijn vader, Dick Francis, uiteindelijk de serie paardensport thrillers heeft voortgezet.

Weigering is nu de derde thriller, na Op het spel en Bloedlijn, waar Felix voor de volle honderd procent zelf verantwoordelijk voor is.

Ex-jockey en voormalig privé detective-speurder Sid Halley, eerder ook diverse keren de hoofdpersoon in de boeken van zijn vader Dick, wordt door Sir Richard Stewart, voorzitter van de Britse hippische bond, gevraagd onderzoek te doen naar mogelijke malversaties bij een aantal paardenraces.

Sid Halley heeft zichzelf en zijn familie echter zes jaar geleden beloofd geen nieuwe speurderszaken meer aan te nemen en ondanks een indringend gesprek met Sir Richard weigert hij dan ook. Een dag later hoort Halley dat Stewart dood is gevonden in omstandigheden die lijken op zelfmoord. Halley wordt vervolgens telefonisch bedreigd maar legt die bedreiging nog naast zich neer.

Als zijn dochtertje echter voor korte tijd ontvoerd wordt, weet hij dat zijn belofte geen stand kan houden en begint toch onderzoek te doen. Spoedig raakt hij verzeild in de gevaarlijke (onder)wereld van de paardenraces, gokkers en fixers. Weigering ontwikkelt zich voor iedere liefhebber tot een vlot en met vaart geschreven thriller volgens de vertrouwde Francis-formule: makkelijk leesbaar, spannend, met een degelijke plot, een sympathieke held, redelijk wat actie en de wereld van de paardenraces als achtergrond.

Meer berichten