Het Rietveld Schroderhuis. (foto: Ernst Moritz)
Het Rietveld Schroderhuis. (foto: Ernst Moritz) ((foto: Ernst Moritz))

De Stijl, een grensoverschrijdende kunstbeweging.

In 1917 werd kunstbeweging De Stijl opgericht, dat is de reden dat het jaar 2017 is uitgeroepen tot het jaar van De Stijl. De Bibliotheek organiseert daarom in het najaar een korte cursus in samenwerking met kunsthistoricus Maria Driessen met als thema de Stijl.

De Stijl was een zeer veelzijdige beweging waar beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers en ontwerpers voor kortere of langere tijd aan verbonden waren. Tot de oprichters in 1917 behoorden Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Jacob Oud. Andere bekende leden zijn Gerrit Rietveld, Vilmos Huszár, Georges Vantongerloo en Bart van der Leck.

De grote gedrevenheid van Theo van Doesburg (1881-1931) kwam mede tot uiting in de oprichting van het gelijknamige tijdschrift in 1917. Kenmerkend voor De Stijl en gelijksoortige initiatieven zijn, behalve de veelzijdigheid, ook de bevlogenheid en het idealisme.

De welgemeende wens was daar om de samenleving te kunnen verbeteren en op een hoger plan te brengen. Mondriaan merkte op: Het leven van de huidige cultuurmens wendt zich meer en meer van het natuurlijke af; het wordt steeds abstracter. Deze observatie werd aangegrepen om de abstractie als stijlmiddel in de beeldende kunst en vormgeving toe te passen en daarmee de mens een dienst te bewijzen.
In de cursus wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de belangrijkste deelnemers van De Stijl en de internationale entourage waarin zij werkzaam waren Ook komt het Bauhaus, het constructivisme, het futurisme en het dadaïsme aan bod. Al deze bewegingen ontstonden in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw en zijn met elkaar verbonden Met het oog op 2017 een heel interessante cursus!

Cursusdata 17, 24 en 31 oktober 2016, van 10.15 uur tot 12.15 uur, locatie: Bibliotheek Terborg, Herman van Velzenstraat 1. Kosten leden € 50,00 niet leden € 60,00. Inschrijven verplicht www.achterhoeksepoort.nl of aan de balie in de bibliotheek.

Meer berichten