Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Column: DRU Pan

Een obsessie is het inmiddels wel te noemen. Of misschien zelfs wel een manie. Ik word namelijk ontzettend aangetrokken tot (en ben soms nogal bezeten van) de oranje (giet)ijzeren producten van de DRU. Of om het in vaktermen te houden: de terracotta emaille potterie van de DRU. Prachtig vind ik ze: van vorm, van functie, van kleur. En voor mij is dan de oranje braadpan het ultieme icoon van de DRU en van Ulft. Hij staat symbool voor de kwaliteit, de innovatie en de oorsprong van de maak-industrie in de Achterhoek. We moeten hem vieren, een standbeeld moet er komen of een dag ter ere van dé pan / Oersterke Achterhoekse ambacht om te lauweren!
Hoe jammer is het dan dat de productie is gestaakt. In mijn angst voor het voorgoed verdwijnen van deze prachtige kookpotten uit het collectief erfgoed, poog ik continu om de DRU producten te bewaren voor het nageslacht. Dwangmatig koop ik alles wat oranje geëmailleerd is in de wijde omtrek op. Koningsdag begint vroeg en met een hoop gesjouw (kwaliteit weegt wat). Met regelmaat worden de regionale kringloopwinkels doorgespit, Marktplaats wordt afgestruind en dan de extase als er weer een fluitketel of emmer kan worden toegevoegd aan de collectie. Voortdurend probeer ik in het Portiersgebouw nog zoveel mogelijk plaatsen en functies te bedenken om dé pan te eren. Het icoon van Ulft verdient een voetstuk, of op zijn minst een eeuwig tweede leven.
Voor mij is de DRU pan onbetwist het ultieme beeldmerk: als ik uitleg aan mensen waar ik werk, dan verduidelijk ik dat steevast met de toevoeging: "…op het terrein van de voormalige ijzergieterij DRU in Ulft. Je weet wel, die van die oranje braadpan, die iedere oma nog in het keukenkastje heeft staan." Maar laatst kreeg ik daarop de terechte reactie: "Oh, je bedoelt die van de kachels en haarden!"
Gelukkig worden de haarden nog steeds geproduceerd. En krijgen ook de badkuipen, de Confetti pannen, de export series en alle andere mooie DRU producten de lof die ze verdienen bij het Nederlands IJzermuseum in het ICER. Dan kan ik mijn obsessie nog een béétje binnen de perken van het Portiersgebouw houden…

Eva Rouwhorst is Office Manager van Stichting DRU Cultuurfabriek

Reageer als eerste
Meer berichten