Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Vlnr: Anja Dijkman, Anja Steverink, Marleen Mijnen en Helga Wikkerink. En koe Wenny 46. (foto Roel Kleinpenning)
Vlnr: Anja Dijkman, Anja Steverink, Marleen Mijnen en Helga Wikkerink. En koe Wenny 46. (foto Roel Kleinpenning)

Vanaf Heelweg de boer op

(door Marcel van Berkum)

SILVOLDE/HEELWEG - "Wij willen graag de diversiteit laten zien", zegt Helga Wikkerink. Het is het idee achter de jaarlijkse fietstocht 'De boer op' in Oude IJsselstreek en omstreken op zaterdag 5 augustus vanaf Heelweg.

Wij zitten in de woonkeuken van de familie Steverink, die een omvangrijk melkveebedrijf beheert in De Slaege in het buitengebied van Silvolde. De keukentafel ligt bezaaid met paperassen. Anja Steverink vormt samen met Marleen Mijnen, Anja Dijkman en Helga Wikkerink de werkgroep Landbouwpresentatie Oude IJsselstreek, die de landbouw in onze regio wil promoten. Zij zijn de laatste jaren verantwoordelijk voor de organisatie van de fietstocht De boer op. Zo'n evenement vergt ieder jaar weer een grondige organisatie. Maar de dames zijn gedreven, want zelf nauw betrokken bij het boerenleven.

"Ieder jaar zijn we op zoek om weer een andere kant van de agrarische sector te tonen", zegt Anja Steverink. Zo combineren ze een tocht voor het hele gezin op sfeervolle wegen en paden in een luisterrijke omgeving met leerzame bedrijfsbezoeken. Naast de fietstocht organiseert de werkgroep ook 'Met de school de boer op'. Groepen 5/6 van de basisscholen bezoeken boerenbedrijven. Voor kinderen 'van de boerderij' is zo'n bezoek niet relevant, maar het blijkt dat ook in onze plattelandsomgeving er vaak een schrijnend gebrek is aan kennis van het dagelijks werk van de boer.

De start van 'De boer op' is op zaterdag 5 augustus bij Loonbedrijf Vreman, Molenweg 32 in Heelweg. Tussen 10 en 12 uur kan er worden vertrokken voor een tocht van 28 kilometer, die de deelnemers naar de gemeente Aalten voert. De deelname is gratis en de deelnemers ontvangen een gedetailleerd routeboek waarin markante punten zijn belicht. Op het vertrek- en tevens eindpunt zijn koffie en pannenkoeken - met dank aan Tuinclub De Hofdames - te verkrijgen en is er accordeonmuziek.

Bij Loonbedrijf Vreman wordt voorlichting gegeven over agrarisch loonwerk en het machinepark. Onderweg kan een bezoek worden gebracht aan Bert Lensink Zachtfruit, vooral gespecialiseerd in aardbeien. Ook andere gewassen worden geteeld en er is een zelfpluk bloementuin. Melkveebedrijf van Eerden in Aalten met maar liefst 110 melkkoeien en 65 stuks jongvee heeft de deuren geopend van ultramoderne stallen met ligcomfort en melkrobots. Op de terugweg ook even pauzeren in de uutbloas-halte temidden van de wijngaard van Hofstee De Vennebulten in Heelweg.

Een aangepaste route van 'De boer op' kan op 5 augustus ook worden gereden door auto's.

Reageer als eerste
Meer berichten