Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Simone Roes en Sofie (3) met knuffel Bibi. (foto: Roel Kleinpenning)
Simone Roes en Sofie (3) met knuffel Bibi. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kinderthuiszorg staat ouders bij

(door Eline Doldersum)

GENDRINGEN - Als de 3-jarige Sofie na een zware heupoperatie twee maanden lang niets meer kan, doet moeder Simone een beroep op KinderThuisZorg. Dé ideale uitkomst volgens de Gendringse. "Ik zou het iedereen aanraden!"

Begin dit jaar werd bij de kleine Sofie heupdysplasie ontdekt, een aangeboren heupafwijking. "Ik had al langer het idee dat er iets niet helemaal goed zat. Sofie had een vreemd loopje en struikelde vaak over haar eigen voetjes. Tóch was het volgens artsen niets om ons zorgen over te maken. Het zou vanzelf weer overgaan. Alleen dat ging het niet. Sterker nog: het werd alleen maar erger."

Versleten heupen

Als er na verloop van tijd een foto wordt gemaakt, blijkt er inderdaad meer aan de hand met de peuter. "Als we niets zouden doen, zou Sofie over vijftien jaar twee versleten heupen hebben. Dat gun je een kind natuurlijk niet. De operatie viel honderd procent mee, alleen de periode daarna was pittig. Ze zat van haar oksels tot aan haar tenen in het gips. Kon helemaal niets meer, acht weken lang."

Handen in het haar

Simone zit met haar handen in het haar. "Door een zwaar auto-ongeluk is mijn gezondheid niet meer optimaal. Zo ben ik zeer snel vermoeid en mag ik bijvoorbeeld niet zwaar tillen. Dat is natuurlijk best wel een probleem met een meisje dat compleet afhankelijk is van jou. Ik had gelukkig wel hulp van familie en vrienden, maar die hadden ook niet iedere dag tijd."

Uiteindelijk stuit Simone per toeval op KinderThuisZorg. "Ik had er weleens van gehoord, maar was in de veronderstelling dat zij vooral verpleegkundige zorg leverden aan (ernstig) zieke kinderen. Dat bleek niet het geval. Sinds kort hebben ze ook verzorgenden in dienst die families ondersteunen na bijvoorbeeld een operatie. Dat was voor ons echt dé perfecte uitkomst."

Helpende hand

Saskia van KinderThuisZorg kwam vijf dagen per week langs om Sofie te verzorgen. "Ze was er een paar uur per dag om Sofie en mij te ondersteunen met de dagelijkse dingen. Het wassen of aankleden van Sofie was voor mij bijvoorbeeld veel te zwaar. Dat deed zij. Daarnaast kon ik door haar gezelschap 's middags ook weer even mijn rust pakken."

Tussen Saskia en Sofie zit het ook meteen goed. "Ze konden het heel goed met elkaar vinden. Saskia hielp met de verzorging maar als er tijd over was deden ze altijd leuke dingen die bijdroegen aan de ontwikkeling van Sofie. Zo ging ze met Sofie aan de wandel, lakte ze haar nageltjes of bakten ze koekjes. Heel leuk. Sofie was stapelgek op Saskia en heeft het nu nog steeds over haar."

Simone hoopt met haar verhaal meer mensen te wijzen op KinderThuisZorg. "Het is zo'n verademing. Al komen ze alleen maar even langs om je kind te verzorgen. Dat scheelt al zoveel. Ik zou het echt iedereen aanraden."

Saskia kijkt met een warm gevoel terug op haar tijd in het gezin. "Het was niet altijd makkelijk voor Sofie, maar we hebben, naast het verzorgen, ook veel leuke dingen gedaan samen. Ik heb me enorm welkom gevoeld bij Simone en Sofie."

Informatie

Ontwikkelingen op het gebied van geboortezorg en spoedeisende hulp doen het aantal verpleegafdelingen voor kinderen dalen. Kinderen verblijven ook steeds korter in het ziekenhuis.
KinderThuisZorg werkt met ruim 350 verpleegkundigen, verzorgenden en kinderartsen. De zorg van KinderThuisZorg wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, www.kinderthuiszorg.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten