Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Ben Oude Elbrink bij het kruis in Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Oude Elbrink bij het kruis in Megchelen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Dankbaarheid voor Megchels kruis

(door Nick Moritz)

MEGCHELEN - Het dankkruis in Megchelen staat er zeven jaar na oprichting goed bij. Daar zorgt een nijvere groep vrijwilligers voor. Aan de Nieuweweg, schuin tegenover theetuin Vita Verde, vormt het kruis een rustpunt in het landschap. Initiatiefnemer Ben Oude Elberink kan tevreden zijn.

"Ik heb heel lang nagedacht over de plek voor dit kruis", aldus Oude Elberink in zijn woning te Gendringen. "Na vele omzwervingen in de omgeving, kwam is steeds weer bij deze bocht in de weg terecht. Dit ademt rust, natuur en agrarische nijverheid. Alles waar we God dankbaar voor kunnen zijn."

Open vizier

Oude Elberink is een gelovig mens. Van huis uit katholiek opgevoed, maar inmiddels met een open vizier voor de oecumenische gedachte. Het stimuleren van contact met het geloof en van verbinding tussen geloofsgemeenschappen waren voor hem drijfveren om zijn 'kruisproject' aan te pakken. "Pas na lange jaren van twijfelen ben ik met de idee voor een nieuw dankkruis aan de slag gegaan. Geloof is niet meer in de mode, de kerk zakt weg. Ik dacht dat iedereen me zou uitlachen wanneer ik mijn plan zou uitleggen. Uiteindelijk is het toch gelukt. Er staat in Megchelen nu een oecumenisch landkruis zonder corpus. Een keer per jaar wordt er een kleine plechtigheid gehouden."

De plechtigheid is jaarlijks op de tweede zondag in september. Dankbaarheid is dan het centrale thema. "Naar mijn mening zijn we te weinig 'bewust dankbaar'. Het geloof is niet alleen een kwestie van vragen. Dankjewel zeggen is een belangrijk en bevredigend onderdeel. Elke dag zijn er momenten dat je het moeilijk hebt, maar steeds weer zijn er ook momenten om dankbaar voor te zijn. Daar mag best wat meer aandacht voor komen. Van daaruit is het ook weer gemakkelijker om anderen te helpen. En goed contact met medemensen is belangrijk in de wereld."

Het dankkruis in Megchelen heeft al voor het nodige contact tussen mensen gezorgd. Dat begon met het vragen om toestemming voor plaatsing. "Als eerste is een brief gestuurd om buurtbewoners uit te nodigen voor het bespreken van de locatie. Vervolgens is binnen de verschillende geloofsgemeenschappen uit de buurt om alle vormen van hulp gevraagd. Beeldend kunstenaar Ben Overkamp heeft een fantastisch ontwerp gerealiseerd en een bevriende timmerman heeft de overkapping verzorgd. Tegenwoordig zijn we eens in de twee weken met een schoffelploegje actief. We werken wat, vertellen een paar moppen en gaan weer naar huis. Fijn contact en weer iets om dankbaar voor te zijn."

Reageer als eerste
Meer berichten