Logo oudeijsselstreekvizier.nl


Bo van Aalst. (foto: Roel Kleinpenning)
Bo van Aalst. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Uil is dood' leert omgaan met rouw

VARSSEVELD - Ze heeft sinds 2008 een eigen praktijk. Bo van Aalst helpt mensen bij het omgaan met ziekte, rouwverwerking en de dood. Daarbij maakt ze gebruik van diverse hulpmiddelen. Daar is nu het boekje 'Uil is dood' bij gekomen. Van Aalst gaf het in eigen beheer uit.

"Ik wilde alles rond de uitgave graag zelf beslissen", licht Van Aalst toe. "Het is veel werk om zelf een boekje uit te geven en er voor te zorgen dat het links en rechts bij boekhandels komt te liggen. Voor mij was het te belangrijk om zeggenschap te blijven houden over inhoud en uiterlijk. De dood is en blijft een gevoelig onderwerp. Nu is het een boekje geworden waar ik volledig achter kan staan. Het is voor kinderen van 2-8 jaar geschreven, maar kan ook zo de volwassen boekenkast in."

In haar praktijk te Varsseveld wil Van Aalst het aangrijpende en gevoelige onderwerp van dood, ongeneeslijke ziekte en rouw bespreekbaar maken. Zij begeleid cliënten in het vinden van hun eigen weg daarin. "Ik richt me daarin vooral op de kinderen in een gezinssituatie. Samen met de mensen ga ik op zoek naar draagkracht en veerkracht. Het is niet zozeer een therapeutische behandeling onder mijn leiding. Mensen kunnen veel zelf, meer dan ze denken. Ik wil helpen die eigen kracht te vinden."

Gefascineerd

De beroepskeuze is voor Bo van Aalst niet uit de lucht komen vallen. Zelf werd ze al jong geconfronteerd met de dood van grootouders en op haar zestiende verloor ze haar vader. "Mede daardoor was ik als jong meisje gefascineerd door de dood. Om anderen te kunnen helpen heb ik de studie sociaal pedagogische hulpverlening gedaan. In de studie heb ik specifiek ervaring opgedaan in het werken met kinderen. Daarvoor ben ik vervolgens ben ik een eigen praktijk begonnen. Eerst is Tilburg en sinds twee jaar in Varsseveld."

"In onze maatschappij wordt de dood teveel weggemoffeld," vervolgt Van Aalst. "Mensen nemen kinderen in bescherming voor dit verdriet. Ik heb het meegegmaakt dat ouders een oppas voor de kinderen regelen bij de begrafenis van oma. De intentie is goed, maar je ontneemt het kind iets. Zo krijgt het kind juist problemen met het verwerken van rouw."

Het boekje 'Uil is dood' kan helpen bij rouwverwerking. Het is in Varsseveld in de boekhandel verkrijgbaar en op de site van Praktijk Bo te bestellen.

www.praktijk-bo.nl

Reageer als eerste
Meer berichten