Biebtip: Een klein leven. (foto: PR Achterhoekse Poort)
Biebtip: Een klein leven. (foto: PR Achterhoekse Poort)
Biebtip

Biebtip: Een klein leven

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 107 door Mieke de Vette:

Een klein leven - Hanya Yanagihara


A little life - door Kitty Pouwels en Josephine Ruitenberg naar het Nederlands vertaald.
Het begint met een intrigerende kaft. Een jonge man met pijn, mooie hand, titel klein leven maar ruim 700 pagina's. 
Het verhaal gaat over vier studievrienden die samen hun weg zoeken in New York: de knappe aspirant-acteur Willem, de flamboyante kunstenaar JB, beginnend architect Malcolm en Jude St. Francis. 
Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig. De drie mannen durven (ze doen het niet want voelen dat dat te pijnlijk is) geen vragen te stellen over zijn verleden. De ambitieuze studenten worden succesvol en rijk, maar desondanks wordt de duisternis in Jude steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten en in hoogleraar Harold vindt Jude een vaderfiguur. Maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. 
De hoofstukken beschrijven wisselend de personages, en soms wordt er op koele toon wat over het verleden van Jude verteld, bijna emotieloos maar daarom voor de lezer des te aangrijpender.
Belang van het boek?  Het gaat over vriendschap, de kracht daarvan, het helende ervan, droefheid, liefde, trouw enz. en dan in een stijl die zo boeit dat je door blijft lezen, wil weten wat er gaat komen.
1 woord? Meeslepend! 

Meer berichten