Jonah Falke aan de wandel in Bontebrug, "Ik dompel me graag onder in de hectiek van de stad, maar kom ook met plezier terug naar de kroeg in de Achterhoek waar nooi iets gebeurt." (foto: Roel Kleinpenning)
Jonah Falke aan de wandel in Bontebrug, "Ik dompel me graag onder in de hectiek van de stad, maar kom ook met plezier terug naar de kroeg in de Achterhoek waar nooi iets gebeurt." (foto: Roel Kleinpenning)

Jonah Falke tussen twee werelden

"Wat ik ben? Schilder, schrijver, muzikant toch ook nog. Zeg maar van alles wat". Aan het woord is multitalent Jonah Falke.

ULFT - Hij zit aan de stamtafel van zijn favoriete café om te praten over zijn debuutroman 'Bontebrug', die afgelopen vrijdag is gepresenteerd in datzelfde café Gervers aan de ingang van Ulft. Jonah is in de Oude IJsselstreek en omgeving vooral bekend als de opvallende frontman van de rockband Villa Zeno, die in 2010 werd opgericht.

Binding met Bontebrug

In de herfst van 2014 kwam er een einde aan de veelbelovende band. "Zo kreeg ik meer tijd om te schrijven", ziet Jonah ook het positieve vervolg van het einde. Hij had een opzet voor een boek liggen uit zijn studietijd aan ArteZ in Enschede, waar hij fine art painting studeerde. Het verhaal gaat over een jongeling die vanuit de Achterhoek vertrekt naar Amsterdam om schilder te worden. "Toen ik begon met schrijven had ik nog helemaal niet het idee om ook werkelijk naar Amsterdam te verhuizen." Maar twee jaar geleden vertrok hij naar de hoofdstad zijn verhaal achterna."Ik wilde naar Amsterdam om contacten te leggen voor mijn schilderwerk. Maar ook de binding met Bontebrug niet verliezen. Ik heb hier ook nog steeds mijn atelier. Ik dompel me graag onder in de hectiek van de grote stad. Maar kom ook met alle plezier hier in deze kroeg waar nooit wat gebeurt. Zo'n kroeg heb je in Amsterdam niet."

In Amsterdam liet hij een vage kennis het nog onvoltooide manuscript lezen en zo kwam het bij uitgeverij Lebowski terecht. De kwaliteit werd herkend en al snel was het contract getekend. Het grotendeels autobiografische verhaal is prettig leesbaar en vertelt de klassieke botsing tussen de geneugten van het platteland en de grote stad, tussen een onbezorgd leven en tomeloze ambitie, gelardeerd met liefdesperikelen. Het schrijven smaakt de 25-jarige Achterhoekse Amsterdammer naar meer en hij is al weer bezig met een volgende roman. Maar ook met script en muziek voor een film.

Afgelopen vrijdag tijdens de boekpresentatie waren kennissen uit vele artistieke geledingen afgereisd naar een warm en tjokvol café Gervers. Een vertegenwoordiger van de uitgeverij verhaalde enthousiast over de ontstaansgeschiedenis van de roman en de prettige samenwerking met de auteur. Jonah hield zijn speech kort en krachtig en begon daarna aan een lange signeersessie. De gezellige bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door André Gerritsen en het duo Shock Royal.
Het boek Bontebrug is verkrijgbaar voor 19.99 euro bij Primera in Ulft en online via de verzendhuizen.

Meer berichten