foto: PR Achterhoekse Poort
foto: PR Achterhoekse Poort
Biebtip

Biebtip: Mannen zonder vrouw

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 100 door Mieke de Vette:

Mannen zonder vrouw - Haruki Murakami

Van veelschrijver Haruki Murakami – Het eerste boek dat ik van hem las was Norwegian Wood, om de titel moet ik bekennen want ik ben een Beatles fan.

Dat de wereld plotseling kan veranderen en dat identiteiten nooit vaststaan, is in zijn verhalen en romans zo gebruikelijk dat je nergens meer van opkijkt, en zelfs op ontregeling gaat rekenen.

Een lakonieke stijl, en bij de hoofdpersonen een zekere gelatenheid.

In mannen zonder vrouw: 7 verhalen over 'dat soort mannen'. Niet dat er geen vrouwen in voorkomen en dat er geen relaties zijn maar als voorbeeld: Een hardloopsportschoenenverkoper komt na een dienstreis thuis, en treft in de slaapkamer zijn vrouw aan, naakt en gezeten boven op zijn vriendelijkste collega. Dat is nou ook wat, hij dacht dat zijn huwelijk goed was. Even kijkt hij zijn vrouw aan en loopt met een tas vol wasgoed over zijn schouder het huis uit. Om nooit meer terug te keren. De volgende dag neemt hij ontslag.

Murakami houdt zware zaken licht en vloeiend. In zijn verhalen vloeien realisme en sprookje in elkaar over, waarschijnlijk omdat de auteur geen scheidslijn ziet.

Neem 'Een onafhankelijk orgaan': Een cosmetisch chirurg met vele affaires. Als hij echt verliefd wordt en die liefde niet (meer) beantwoord, lost hij als het ware op. Een man heeft de cosmetisch chirurg met wie hij dikwijls squasht (in de sportschool hebben ze elkaar leren kennen) zo zien verpieteren. Als de dokter een tragische dood is gestorven, erft de vriend diens laatste, nog ongebruikte squashracket. Een mooi gebaar. Maar de vriend speelt er zelden mee, want het racket is iets te licht. 'En als ik voel hoe licht het is, zie ik onvermijdelijk zijn uitgemergelde lichaam voor me.'

Dat durft Murakami ook: langs sentimenten scheren. Veel mannen in deze verhalen zijn hulpeloze personages doordat hun vrouwen er vandoor gaan, er nóg een geliefde op nahouden, of onbereikbaar opgaan in wat dan ook. Ze gaan hun eigen gang. De mannen hobbelen achter hen aan, als dat al lukt.

Meer berichten