Genade. (foto: PR Achterhoekse Poort)
Genade. (foto: PR Achterhoekse Poort)
Biebtip

Biebtip: Genade

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek De Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

deel 106 door Annemiek Vullings:

Genade - Lisa Ballantyne

Genade is de tweede roman van de Schotse schrijfster Lisa Ballantyne en verscheen wereldwijd in 2015. Haar debuut De schuldige werd in 2011 een internationale uitgeefsensatie.


In het boek leren we in 2013 eerst de bijna vijfendertigjarige Margaret kennen, ze werkt als conrector op de Byron Academy , is getrouwd met Ben met wie ze twee kinderen heeft.
Margaret is onderweg naar huis als ze betrokken raakt bij een kettingbotsing. Ze zit bekneld in haar auto en kan geen kant op. De auto dreigt te ontploffen maar dan is daar opeens die onbekende man. Het lukt deze man, een man met een misvormd gezicht, om Margaret uit de auto te krijgen.
Dan is de man weer verdwenen.

Al in het tweede hoofdstuk gaat het boek terug in de tijd, naar 1985, en gaan andere personen een rol spelen in het verhaal zoals Angus Campbell en Big George McLaughin.
De laatste is de jongste zoon van een familie van criminelen in Glasgow, George houdt zich zo veel mogelijk afzijdig van de criminele familiezaken.
Hij droomt ervan om zijn grote liefde Kathleen op te zoeken. Ze heeft een aantal jaren geleden, toen ze zwanger bleek te zijn van hem, geweigerd met hem te trouwen en is, met het kind, naar het noorden van Schotland verhuisd. Het meisje is ondertussen een jaar of zeven en George wil niets liever dan deel uitmaken van haar leven.

Weer thuis herinnert Margaret zich weinig van het ongeluk, dat is ze gewend, ook haar jeugdbeleving kenmerkt zich door de vele hiaten en verdwenen herinneringen.
Maar de man die haar redde krijgt ze niet uit haar gedachten. Ze weet de man uiteindelijk op te sporen, hij blijkt in het ziekenhuis te liggen alwaar ze hem bezoekt maar hij blijkt niet meer aanspreekbaar te zijn.
Het bezoek aan hem roept alleen nog maar meer vragen op bij Margaret. Ze krijgt het gevoel dat het antwoord misschien op de een of andere manier in haar jeugd ligt, al heeft ze geen idee waarom.

Gaandeweg wordt duidelijk dat het verhaal van George het verhaal is dat in Margaret's hoofd en herinneringen geblokt wordt. George's zoektocht naar liefde en een gezin en Margarets pogingen om zich te herinneren wie ze is, hebben uiteindelijk te maken met zaken als erkenning en vergeving. De auteur zorgt in een wat trage maar toch wel boeiende stijl en spannende opbouw voor het langzamerhand terugkeren van herinneringen bij Margaret en het samenkomen van de verhaallijnen.
Jammer is wel dat de laatste hoofdstukken van het boek in een ander, veel sneller, tempo lijken te zijn geschreven waardoor de ontknoping eigenlijk wat geforceerd overkomt.
Ondanks de wat mindere afronding toch een spannend en goed leesbaar boek dat een waardige opvolger is voor haar veel geroemde debuut.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden