De werkgroep van Kunst Vertroost. (foto: Roel Kleinpenning)
De werkgroep van Kunst Vertroost. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kunst Vertroost: muziek en poëzie

(door Carla van der Meer)

VARSSEVELD - Na de positieve reacties van vorig jaar wordt er op 2 juni weer een Kunst Vertroost gehouden bij de begraafplaats en het gedenkpark Rentinkkamp in Varsseveld. "Mensen kunnen troost halen uit muziek en poëzie", zegt Wim Lammers, van Kunst Vertroost en beheerder gemeentelijke begraafplaatsen Oude IJsselstreek.

"Vorig jaar zijn we met muziek begonnen", vertelt Lammers. "Dit jaar hebben we poëzie eraan toegevoegd. Zo willen we elk jaar iets anders bieden waar mensen troost uit kunnen halen. We gaan in op de vraag van de bezoekers. Bovendien willen we met deze bijeenkomsten de drempel verlagen om naar een begraafplaats te gaan. Veel mensen komen er alleen bij een begrafenis, maar wij willen laten zien hoe mooi het hier is. Vandaar dat we voorafgaand aan Kunst Vertroost een IVN-wandeling hebben over de begraafplaats, waarbij er verteld wordt over de planten en de vogels."

Het muzikale programma bestaat uit zang van de drie dames Ina Overbeek, Lilian de Jong en Heidi Kraan (ex B-Have). Ze worden begeleid door Wim Gerritsen op piano en Nick Obbink op gitaar. Het instrumentale gedeelte wordt verzorgd door Jarik de Graaff en Jolein Prosch. Bert Scheuter en Netty Hengeveld dragen gedichten voor uit eigen werk, waarbij Hengeveld gedichten in het Achterhoeks dialect voordraagt en Scheuter in het Nederlands. "Veel mensen hebben een herinnering aan een bepaald lied", zegt Overbeek. "De een wordt geraakt door de melodie, de ander door de tekst omdat die bij de overledene aansluit. Zo kun je ook verdriet delen." "Dat is met poëzie ook zo", geeft Scheuter aan. "Mensen worden geraakt door gedichten en vinden hier steun bij." Lammers houdt van organiseren en van muziek. "Daar moet ik iets mee doen", laat hij weten. "Ina is zangeres en Bert is dichter. We hebben gesproken over kunst op de begraafplaats. Veel mensen vinden het van oudsher een lugubere plek, maar het is juist zo'n prachtige rustgevende plek. Waarom zouden de levenden hier niet meer van komen genieten? Ik wil de begraafplaats juist opener maken. Een begraafplaats is ook een ontmoetingsplek. Mensen maken een praatje en vinden troost bij elkaar." "De begraafplaats hoor bij het leven", vindt Overbeek. "Mensen kijken nu anders tegen de dood aan dan vroeger", laat Scheuter weten. De werkgroep Kunst Vertroost bestaat naast Lammers, Overbeek en Scheuter ook uit Sonja Vink, Hennie Dalenoord en Jarik de Graaff. Kunst Vertroost is op vrijdag 2 juni van 20.30 tot 22.00 uur. Voorafgaand is er om 19.30 uur een rondleiding van de IVN waarbij verteld wordt over diverse bloemen, planten, dieren en vogels bij Rentinkkamp.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden