Biebtip: Ik zie je tussen de wolken


Biebtip

Biebtip: Ik zie je tussen de wolken

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 118 door Annemiek Vullings.

"Ik zie je tussen de wolken" door Maren Stoffels

Het gaat niet goed met Lauren op de middelbare school. Daarom moet ze regelmatig naar de schoolpsychologe. Die weet als enige dat Lauren zichzelf snijdt met een zakmes. Thuis weet niemand het. In een uiterste poging Lauren op het juiste pad te krijgen, wil schoolpsychologe Loes dat Lauren in ieder geval haar stage gaat doen. Dat wordt dus een vervroegde eindstage Maatschappijleer.
Ze wordt in het ziekenhuis buddy van Casper, een negenjarig kankerpatiëntje met kinderleukemie. Lauren vindt het buddy-zijn aanvankelijk alleen maar verschrikkelijk maar het verandert wanneer Casper meer en meer een plekje in haar hart verovert.  
In  het dagelijkse leven heeft ze een relatie met voetballer Sepp maar in het ziekenhuis komt haar gevoelsleven meer en meer op  de kop te staan. Ze krijgt namelijk steeds meer gevoelens voor Jasmijn, een oudere en nogal tegendraadse kankerpatiënt.
Ze gaat twijfelen aan haar relatie met Sepp en gaat zich nog meer inzetten voor de doodzieke Casper. Ze probeert zijn leven zo goed mogelijk te maken. Ondertussen worstelt ze met haar gevoelens voor Jasmijn,  want Jasmijn laat haar iets voelen wat ze helemaal niet herkent. 
Lauren weet alleen dat Jasmijn alles is wat haar vriendje niet is. Zacht, bloedmooi en...een meisje. 
Maar Lauren  wil haar vriendje Sepp ook niet teleurstellen in zijn seksuele verwachtingen - hij houdt echt van haar - maar de angst voor ontdekking van haar littekens op armen en buik en de tegenstrijdige gevoelens die Jasmijn bij haar oproept maken haar steeds meer gespannen. 
Daarbij komt dan nog haar sterke betrokkenheid bij het lot van dappere Casper.
Lauren vraagt zichzelf dan ook af: Wie ben ik? Met een hartverscheurend einde, waarbij Lauren grip op haar leven dreigt te verliezen, weet de auteur de lezer te ontroeren:
Aan het einde is dan Laurens verhaal verteld,  weet zij eindelijk wie ze is, wat ze wil, maar vooral ook wíe ze wil en dat geeft haar rust.

Het boek behandelt boeiende thema's  en is redelijk laagdrempelig qua taal en met name gericht op jongeren vanaf een jaar of veertien
Ook volwassenen zullen het verhaal kunnen waarderen en het geboeid lezen en daarmee proberen iets te begrijpen van het heftige gevoelsleven van een puber.
Auteur
Maren Stoffels gaat stevige onderwerpen niet uit de weg in haar jongerenboeken, zo ook in dit boek.
Ze schrijft op een boeiende en beheerste manier over moeilijke en emotionele onderwerpen. 
We lezen over het hoofdpersonage Lauren die zo worstelt met haar gevoelens dat ze geen andere uitweg ziet dan zichzelf te snijden en te beschadigen, (automutilatie).  Het is aanvankelijk wennen aan het fragmentarisch geheel maar naarmate het verhaal vordert komt er meer eenheid.
Marit Stoffels creëert met haar toegankelijke leesbare verhaal een opening in de moeilijke weg van ziektes en persoonlijke problemen bij jongeren.

Annemiek Vullings

Meer berichten