Column Mam Raakt Kwijt: Blij, blij, blij!


Blij blij blij.
Blij blij blij. (Foto: Ria Tuenter)
Column Mam raakt kwijt

Column Mam Raakt Kwijt: Blij, blij, blij!

(door Ria Tuenter)

We zitten met z'n allen aan de koffie in het restaurant van het verpleeghuis. Popje zit bij mam op schoot. Een bewoner komt bij ons aan tafel staan en vraagt of we het gezellig hebben. Hij pakt zijn mobiele telefoon uit zijn broekzak en houdt 'm onder mijn neus. "Kijk, een foto van mij met mijn kleinkinderen", zegt hij. Ik zie hem in een bed liggen met twee kindjes naast hem. "Lag je in het ziekenhuis?", vraag ik hem. "Ja", antwoordt hij. "Nu ben ik even hier en morgen mag ik weer naar huis." "Dat is mooi", zeg ik, wetende dat de werkelijkheid ietwat anders ligt. Mam kijkt me aan. "Wat is dat voor vent?", vraagt ze.
"Hij komt zo maar even een praatje maken", antwoord ik. Mam haalt haar schouders op en richt haar aandacht weer op Popje.

Tegenover me zit een voor mij bekende bewoner. Na een zware hersenbloeding, waar hij afasie aan over heeft gehouden, woont hij hier. Regelmatig kijkt hij mijn kant uit. Ineens staat hij op, loopt mijn richting uit en begint te praten. Helaas kan ik hem niet verstaan, maar ik voel wat hij zegt: "Hé, ik ken jou! Jij werkte vroeger op het postkantoor." "Dat klopt helemaal", antwoord ik. "Daar hebben we vaak met elkaar gekletst." Blijkbaar heb ik hem goed begrepen want met een blije blik gaat hij weer bij zijn familie aan tafel zitten.
Mam heeft de handjes van Popje gepakt en begint te zingen: "Klap eens in de handjes, blij blij blij; Zo varen de scheepjes voorbij." Vervolgens kijkt ze parmantig de tafel rond en vraagt: "Mooi of niet?" Spontaan beginnen we te applaudisseren.
Het gezang heeft de aandacht getrokken van de andere bezoekers. Iedereen geniet van het tafereel. Nou ja,…bijna iedereen. Eén bewoonster, met een prachtige schort voor, is totaal niet onder de indruk. Zij poetst met haar doekje onze tafels schoon. Allemaal leuk en aardig zo'n mevrouw met een popje, maar er moet ook nog gewoon gewerkt worden!


Eind vorig jaar verschenen Ria's columns in boekvorm.

Meer informatie: www.mamraaktkwijt.nl

Meer berichten