Het IPK Etten in repetitie voor het concert. (foto: Roel Kleinpenning)
Het IPK Etten in repetitie voor het concert. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

35-jarig IPK dwaalt door de tijd van ons bestaan

(door Carla van der Meer)

ETTEN - Het Inter Parochieel Koor (IPK) Etten bestaat 35 jaar en dat wordt op zaterdag 13 mei gevierd met het lustrumconcert Concerto Facci Vagare bij zalencentrum Köster in Etten.

"We willen bij een lustrumconcert altijd bijzondere gasten of een koor en deze keer is dat het dameskwartet Let us Wander", zegt dirigent Bart Rysavy.
"Bestuurslid René Leijzer had de dames een keer gehoord bij een optreden bij de DRU en hij zei 'dit is iets bijzonders'. Het kwartet is anders dan anders en dat zijn wij ook. We passen dus goed bij elkaar", zegt voorzitter Peter Ketelaar.

Tijdens het concert hebben het koor en het kwartet hun eigen nummers, maar ze zingen ook vier nummers samen. "Dat zijn geen alledaagse nummers", zegt Rysavy. "We zingen Jesu Rex Admirabilis van Palestrina, Ubi Caritas van de Noorse componist Ola Gjeilo, Capricciata van Adriano Banchieri en Tourdion van Pierre Attaingnant. De twee laatste zijn middeleeuwse nummers. Heel bijzonder." "Zij heten Let us Wander en dat past goed bij ons. Wij dwalen ook veel rond omdat we een interparochieel koor zijn", geeft Ketelaar aan. "Omdat het dwalen er van beide kanten inzit, hebben we dat ook gekozen voor onze naam van het concert Facci Vagare, dat in het Italiaans 'laat ons dwalen' betekent. En dat doen we, dwalen door de tijd van ons bestaan." Leijzer: "We hebben Latijnse liederen maar ook een aantal liederen van de nieuwe weg die we ingeslagen zijn, de profane liederen, in onder meer het Sloveens, Frans, Duits, Engels en Russisch."
Het mannenkoor IPK is 35 jaar geleden van start gegaan als kerkkoor. "We zingen nog steeds Latijnse missen", zegt Leijzer. "Op verzoek worden we gevraagd om in de kerk te zingen. Omdat steeds meer kerkkoren zich opheffen, komen wij vaker in beeld." Rysavy is de derde dirigent van het koor. Hij is nu 14 jaar dirigent. Het koor heeft jarenlang rond de 22 tot 26 mannen geteld. Momenteel zijn er 18 zangers. "Qua stemverhouding mogen we niet klagen", zegt Ketelaar. "Maar in elke partij kunnen we wel nieuwe zangers gebruiken." "Het koor bestaat uit allemaal kerels die kunnen zingen, maar die ook durven zingen", laat Rysavy weten. "We zijn meer dan een koor. We zijn een soort vriendengroep geworden."

Concerto Facci Vagare bij zalencentrum Köster in Etten op zaterdag 13 mei begint om 20 uur. Entree bedraagt 10 euro, inclusief consumptie. Kaarten zijn verkrijgbaar bij zalencentrum Köster en bij drogisterij Westerhof in Etten. Meer informatie via: www.ipk-etten.nl en via Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden