Vlnr: Dianne en Gerard Hettelaar, Ben Rouwhorst en Vincent Weijermars. (foto: Roel Kleinpenning)
Vlnr: Dianne en Gerard Hettelaar, Ben Rouwhorst en Vincent Weijermars. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Oude legervoertuigen bij Moezeköttel

(door Carla van der Meer)

MEGCHELEN - Stichting De Moezeköttel opent zondag 2 april om 14.00 uur het nieuwe seizoen.

Tegelijk met de opening is er ook een toertocht van Keep them Rolling met oude legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De deelnemers aan deze toertocht maken vanaf ongeveer 14.15 uur een stop bij De Moezeköttel. Tevens worden de vier nieuwe liberation-route wandel/fietstochten in gebruik genomen.

"Dit jaar is het derde seizoen dat de noodwoning uit 1945/-46, De Moezeköttel, geopend is voor bezichtiging", vertelt Dianne Hettelaar van stichting De Moezeköttel. "In het bezoekerscentrum kunnen mensen een film bekijken over de historie." De Moezeköttel is eigendom van de familie Hettelaar. Het bestaat uit de noodwoning en een documentatiecentrum.  "Aan alleen restaureren van de noodwoning heb je niets, vonden we", zegt Ben Rouwhorst, secretaris/penningmeester. "Daar moeten activiteiten aan gekoppeld worden. Vandaar dat de woning bezichtigd kan worden. Ook geven we informatie over de historie. De vier nieuwe fietsroutes hebben we zelf ontwikkeld in het kader van 70 jaar bevrijding. Het zijn vier bevrijdingsroutes  rondom Megchelen en de grens over." "De fietsers kunnen op elk gewenst punt van de route starten", laat bestuurslid Gerard Hettelaar weten. "De vier routes hebben elk hun eigen naam, zoals Fataal verzet, en eigen iconen op de bewegwijzeringsbordjes. De fietsers kunnen een brochure meenemen of een app downloaden voor informatie wat er onderweg te zien is."

"Aan het eind van de oorlog was er veel platgebombardeerd door de geallieerden die de Duitsers verjoegen", vertelt voorzitter Vincent Weijermars. "Er waren te weinig woningen, vandaar dat er in de omgeving zeventig noodwoningen werden gebouwd. Er waren drie maten en De Moezeköttel was met vijfentwintig vierkante meter de kleinste. Hent en Marie Visser hebben van 1951 tot 1955 met drie zonen in de noodwoning met één slaapkamer gewoond. De noodwoning is gebouwd van stenen van de oude boerderij De Moezeköttel, die in de volksmond die naam had gekregen omdat het een klein boerderijtje was. Van de noodwoningen zijn er nog enkele in gebruik als garage of schuur. De Moezeköttel is de enige noodwoning die gerestaureerd en te bezichtigen is."
"Bij de opening was het de bedoeling boerengolf te organiseren", zegt Rouwhorst. "Dat gaat nu niet door omdat de legervoertuigen komen. De oude legervoertuigen zijn een extra trekpleister voor de bezoekers. Keep them Rolling heeft hiermee extra aandacht voor Megchelen."
Vier keer per jaar organiseert de stichting een extra activiteit. Informatie hierover is te volgen op Facebook en Twitter. Bij het documentatiecentrum is ook een Hent en Marie kruidenbitter, koffielikeurtje en een boek en dvd met informatie over De Moezeköttel te koop.
Tijdens het openingsseizoen van 1 april tot en met 31 oktober zijn de noodwoning en het documentatiecentrum dagelijks op eigen gelegenheid te bezichtigen tussen 10 en 18 uur. Op aanvraag is ook een rondleiding mogelijk. Deze kost 2 euro per persoon. Aanmelden kan via telefoon: 06 - 20176031 of via website: www.moezekottel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden