Biebtip: Vogelvlucht


Vogelvlucht van Joke Verweerd
Vogelvlucht van Joke Verweerd (Foto: PR)
Biebtip

Biebtip: Vogelvlucht

OUDE IJSSELSTREEK - Deze krant en bibliotheek Achterhoekse Poort werken samen in de online rubriek Biebtips. Elke twee weken geeft een medewerker van de bibliotheek een tip voor een boek of dvd.

Deel 115 door Bea Smits

Vogelvlucht - Joke Verweerd

Indringend en boeiend verhaal van Joke Verweerd waarin de hoofdpersoon de ramp met de MH17 ontloopt, maar waarbij haar beste vriendin omkomt.

Matthy heeft op het laatste moment haar vlucht naar Jakarta gecanceld. Haar vriendin en collega Annis begrijpt heel goed dat zij haar beginnende relatie voorrang geeft. Vlucht-MH17 wordt neergehaald boven Oekraïne en Annis komt om.
Matthy realiseert zich dat zij, doordat zij voor zichzelf koos, nog leeft. De persoonlijke gevolgen worden aangrijpend beschreven: de woede, het verdriet, het schuldgevoel en de wijze waarop het verdriet verwerkt wordt. Alles staat op zijn kop en Matthy zoekt radeloos naar een houvast. Belangen, dromen en verlangens, alles moet opnieuw geijkt worden. De relatie, waarvoor zij de reis annuleerde, houdt uiteindelijk geen stand.
Als Boet, de broer van Annis, naar Nederland komt voor het forensisch onderzoek, herkent Matthy zich in zijn verbijstering en verdriet.
Zij houden elkaar overeind, geholpen door haar zus Hilly en zwager Siem, en vriend Raf. (Deze 3  zijn bekend uit de novelle "Vindersloon", het geschenk voor de Week van het Christelijke Boek 2015). 
Als Boet later opnieuw naar Nederland komt, zal duidelijk worden of zij samen iets nieuws op kunnen bouwen. Boet besluit om de spullen van zijn zus  naar Oekraïne te brengen. Samen met Raf rijden ze door oorlogsgebied naar mensen die zich daar in de oorlog staande moeten houden en die de vliegramp van dichtbij hebben meegemaakt. Natuurlijk gaan ze ook naar de rampplek met de zonnebloemen.

Joke Verweerd-Speksnijder, geboren in Krimpen aan de IJssel in 1954, heeft meerdere romans voor een breed, christelijk, publiek geschreven


 

Meer berichten